NOVI POTEZ IZ OHR-a

Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je danas odluku o finansiranju Opštih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

07. juni 2022, 2:55

Primio sam k znanju odluku koju je donio Savjet ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon sto sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra. Nakon sto sam prikupio detaljne informacije sa Ministarstvom finansija i CIK-om sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da finansiranje izbora još uvijek nije obezbijeđeno potrebno je obezbijediti da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće: CIK će dobiti iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora naveo je Šmit.

Odluka stupa od trenutka objave na službenoj stranici OHR.

– Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Savjeta ministara i obezbjeđuju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora. Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost ljudi da se sprovedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju obezbijediti finansiranje izbora – rekao je Šmit.

– I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome treba još puno raditi. Isto tako apeliram na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo građanima da izraze svoj stav – rekao je Šmit.

Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se obratili već 20. januara.

– Isti apel ponovili smo 5. aprila, međutim nismo dobili dostatan odgovor. Tako da sasvim jasno kažem svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran – rekao je Šmit.