Skrivena istorija BiH: Jeste li čuli za misteriozni drevni ilirski grad Daorson?

Lokacija koju morate posjetiti

18. mart 2023, 4:46

U svom fotografskom istraživanju Bosne i Hercegovine, fotograf Boris Trogrančić došao je do informacija o mističnom ilirskom gradu Daorsonu. Smješten je u neposrednoj blizini Stoca.

"Nakon što sam prvi put došao na lokalitet Daorsona, blago rečeno ostao sam fasciniran ljepotom i snagom ovog nevjerovatnog grada, odnosno njegovih ostataka", kazao je Boris za Akta.ba. 

Precizno je planirao put i vrijeme dolaska. Tako je cjelokupni dojam uveličao nevjerovatan zalazak sunca, koji je na ovom mjestu veličanstvena pojava.

"Siguran sam da ću još puno puta posjetiti ovo čarobno mjesto", dodao je Boris.

Sagrađen po uzoru na Mikenu

Daorson (grč. ΔΑΟΡΣΩΝ) je bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa koji su živjeli od 300. do 50. godine p. n. e.  u dolini rijeke Neretve. Ostaci ovog nekad najjačeg grada u širem području nalaze se u Ošanjićima, na uzvisini od 280-290 m nadmorske visine s koje se pruža pogled na plodnu stolačku dolinu u Hercegovini. Grad je sagrađen po uzoru na čuvenu Mikenu. Specifičan je po svojim kiklopskim zidovima, koji su predstavljali snažnu fortifikaciju za zaštitu od neprijateljskih napada. 

Utvrda je s tri strane prirodno zaštićena liticama, dok je na jugoistočnoj, najpristupačnijoj strani uzvisine podignut megalitski zid. Prvobitno je bio dugačak 60 m, a širok do 4,20 m. Danas je zid dug 46 m jer su naknadno sagrađena dva tornja (sjeveroistočni i jugozapadni).

Pleme Daorsi bili su vjerni saveznici velikog imperatora Julija Cezara.

Daorsi su preuzeli grčki jezik i pismo, te su bili u stalnim trgovačkim vezama s Grcima. Gradina Daorsona je nastala na praistorijskom utvrđenom naselju koje je tu kontinuirano postojalo još od željeznog doba (17. do 16. stoljeće p. n. e.)

Na ruševinama grada Daorsona nikada kasnije nije nastalo nikakvo naselje.

U jednom manjem objektu pronađena je kovaonica novca s alatima i matricama, 39 raznih novčića (29 s likom kralja Ballaiosa iz 168. p. n. e., te 9 s grčkim natpisom ΔΑΟΡΣΩΝ i likom lađe). Važnost novca je bila velika, značila je neovisnost plemena Daorsa, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.

"Interesantno je da je ovo jedan od najstarijih gradova Evrope čije ostatke možemo i danas posjetiti", kazao je Boris. 

Smatra da je Daorson potrebno promovisati posredstvom UNESCO-ove liste za zaštitu svjetske baštine. 

"Prilikom posjete Daorsonu, iznenadila me činjenica da je ovako važno mjesto nedovoljno zaštićeno. Doslovno svako može doći vozilom u neposrednu blizinu ostataka grada, i pričiniti evenutalnu štetu nemjerljivih razmjera. Također, u neposrednoj blizini ostataka grada zatekao sam i određenu količinu smeća", ispričao je.

Svoju posjetu Daorsonu Boris je iskoristio da napravi i video koji možete pogledati u nastavku.