<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevo ukrašeno neobičnim svjetlosnim dekoracijama (FOTO)

Čarobno

29. novembar 2023, 9:29

- Organizatori smatraju da će ovaj neobični festival dodatno obogatiti ne samo turističku nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu

SARAJEVO (AA) - U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 25. novembra otvoreno je prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo gdje posjetioci imaju priliku uživati u svjetlosnim dekoracijama koje krase botanički vrt i fasadu Zemaljskog muzeja, javlja Anadolu.

Organizatori smatraju da će ovaj neobični festival dodatno obogatiti ne samo turističku nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom naredna tri mjeseca krasit će brojne svjetlosne skulpture, videoinstalacije i lampice, što je ujedno i najveća i najbogatija svjetlosna izložba, koja je postavljena u Bosni i Hercegovini.

Festival svjetla Sarajevo je nastao u koordinaciji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Kako su organizatori ranije objavili, ovakvi festivali postoje u cijelom svijetu, ali je ovo prvi put da se festival ove vrste održi u regionu te da je poseban napor uložen da se obezbijedi da postavka umjetničke grupe Tilt u Zemaljskom muzeju BIH ostane tokom čitavog trajanja festivala.

Sav prihod od realizacije ovog događaja biće uložen u obnovu južnog dijela botaničkog vrta.

Festival svjetla Sarajevo osmišljen je kao jedinstven događaj koji će trajati sve do 1. marta 2024. godine.