<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

IZBORI

REKORDNO: 83 posto mladih planira glasati 2. oktobra!

50 posto mladih ih vjeruje da njihov glas može uticati na promjene u društvu.

22. septembar 2022, 9:54

U Bosni i Hercegovini se 2. oktobra/listopada 2022. godine održavaju Opšti izbori, a istraživanje u sklopu UNICEF-a dalo je zanimljive odgovore o tome kako o ovom događaju razmišljaju mladi u našoj zemlji.

Tako, prema rezultatima ankete UNICEF-ove platforme za potporu društvenom aktivizmu mladih U-Report BiH, 83 posto mladih planira glasati 2. oktobra dok tek 14 posto ispitanika nema namjeru pojaviti se na biralištima, a samo tri posto mladih se izjasnilo da još nije odlučilo hoće li dati svoj glas nekoj od političkih opcija ili ponuđenih kandidata.

Zanimljivo je da je pitanje šta se bira na opštim izborima čak 11 posto mladih odgovorilo kako birači glasaju za nove načelnike i gradonačelnike. Ipak najveći broj njih, 88 posto, reklo je kako će se na predstojećim izborima birati članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i zastupnici entitetskih parlamenata, Federacije BiH i Republike Srpske odnosno kantonalnih skupština.

Kada je riječ o tome koliko mladi prate izbornu kampanju zanimljivo je da je čak 50 posto mladih izabralo  odgovor "onoliko koliko vidim na plakatima i u plaćenim medijskim sadržajima". Prema rezultatima istoga istraživanja, 21 posto mladih reklo je da aktivno prati poruke i analizira predizborne programe stranaka, dok 29 posto mladih uopšte ne prati predizborne kampanje.

Samo 16% ispitanih mladih smatra da su mladi i pitanja mladih adekvatno i dovoljno zastupljeni u predizbornim kampanjama, dok 50 posto mladih vjeruje da njihov glas može uticati na promjene u društvu.