<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvomajski protest radnika u Banjaluci: "Zarađuju milione na grbači radnika"

Savez sindikata Republike Srpske obilježio je Prvi maj – Međunarodni praznik rada protestnim okupljanjem u Parku „Mladen Stojanović“ u Banjaluci.

01. maj 2024, 10:37

Foto: Buka

Predstavnici 15 granskih sindikata u ime svojih kolega danas su iznijeli zahtjeve, sa jasnim porukama Vladi Republike Srpske i Uniji poslodavaca Republike Srpske.

Prvi maj je praznik koji Savez sindikata Republike Srpske tradicionalno obilježava protestnim okupljanjem, a današnje okupljanje poslalo je poruku radnika Vladi Republike Srpske i Uniji poslodavaca Republike Srpske da su radnici najvažnija karika i da radnik, konačno, mora biti na prvom mjestu, naveli su organizatori protesta.

Najniža plata nije proizvela negativne efekte, kako je najavljeno prilikom usvajanja novog iznosa najniže plate u RS, poručili su sindikalci.

Predsjednica Saveza sinidikata RS Ranka Mišić kazala je da su sa današnjeg protesta poslane jasne poruka socijalnim partnerima, prije svega Vladi RS i Uniji poslodavaca. 

"Najvažniji je zahtjev za novim sistemom plata. Dvije godine smo radili na tom dokumentu, za koji je urađeno i istraživanja tržišta rada i uslova rada radnika, angažovali smo i predstavnike akademske zajednice, poredili iskustva sa zemljama koje su uredile sistem plata i došli do dokumenta koji ćemo poslije praznika uputiti Vladi i Uniji poslodavaca", kazala je Mišić, pojašnjavajući da ovaj dokument sadrži utvrđivanje iznosa početnih plata za svaku stručnu spremu i složenost posla.

"Na taj način ćemo spriječiti zloupotrebu instituta najniže plate i da napravimo prvi korak u vrednovanju rada radnika, da se ne dešava da jedna trećina radnika radi za platu od 900 do 1000 maraka. Imamo firme u kojima svi rade za najnižu platu. Ne želimo da imamo takav sistem plata,  želimo demokratsko uređenje i zagarantovana dobra, sigurna i pristojno plaćena radna mjesta", poručila je Mišić.