<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protest zbog pepela i prašine sa RiTE Gacko: Dosta je bilo priče i upozorenja, STOP TROVANJU

Mještani Mjesne zajednice Nadinići, u četvrtak (11. maj) u 10 časova, održaće mirni protest ispred Rudnika i TE Gacko, kako bi pozvali rukovodstvo RiTE Gacko i rukovodstvo Opštine Gacko, da se što hitnije riješi problem dima i prašine koji već mjesecima potpuno uništava ne samo ekologiju već i ugrožava živote stanovnika čitave opštine Gacko.

10. maj 2023, 12:19

Nekoliko sela koja pripadaju ovoj mjesnoj zajednici, prije svih, Nadinići, Kravarevo, Rudo Polje, Ruda Glavica, Srđevići, Medanići, Lukovice, od februara su pokriveni kišom pepela i prašine, koja ne prestaje da pada sa Termoelektrane.

Ugroženi su životi ljudi, stoke i kompletan ekološki sistem.

Prenosimo pozivno pismo u cjelosti:

"Dosta je bilo priče i upozorenja, primorani smo da pređemo na djela i da reagujemo. Sutra u 10 sati idemo pred RiTE Gacko. Ovo je postalo preozbiljno i tražimo da se riješi što prije, a ne da se odgovornost prebacuje sa jednih na druge.

Ne interesuje nas kakvi su odnosi na relaciji načelnik opštine i RiTE Gacko. Ovo nije političko pitanje i ne tražimo pojedinačnog krivca.

U pitanju su životi naše djece.

Neko mora da objasni zašto više ne možemo normalno disati. Više nemamo izbora, protest je naš prvi korak.

Sela su nam uništena. Oni koji nam ne vjeruju, a znamo da ih ima, neka dođu u naša sela i sami se uvjere. Dovoljno je samo da vide koliki je sloj prašine po spomenicima gdje počivaju naši preminuli.

Prašine i dim nam ne dolaze samo onda kada se vjetar 'smiluje' i počne duvati na drugu stranu, ali posljedice onoga što je do tada napravio ostaju.

Prašina i pepeo onda odlaze ka gradu, pričinjavajući tako još veću štetu.

Nema se više šta čekati. Ako problem ne bude riješen, ovaj protest će biti samo početak. Želimo sastanak sa rukovodstvom preduzeća i opštine što prije.

Ovo se nažalost ne tiče samo nas nekoliko, već svih Gačana.

Zato pozivamo sve zabrinute i uplašene građane da nam se sutra pridruže. Jer, što više nas bude, poruka će biti jača".