<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protest budžetskih korisnika: “Nema dalje za iste pare”

20. februar 2024, 2:04

Predstavnici sindikata obrazovanja, državnih službenika i namještenika, te policije iz Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su u utorak protestnu šetnju u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine.

Od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona traže povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći u okviru borbe protiv inflatornih udara, isplatu pravosnažnih sudskih presuda koje su članovi sindikata dobili po tužbama za višegodišnje kršenje radnih prava, kao i raspisivanje konkursa na neodređeno za one zaposlene koji su zaposleni na određeni rok.

Ovo je druga protestna šetnja sindikata budžetskih korisnika u posljednja dva mjeseca. Prošli put su protestovali 18. decembra, kada su tražili povećanje osnovice plate za 15 posto u 2024. godini. Prethodno su 8. decembra održali jednosatni štrajk upozorenja.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je, tokom održavanja ovog štrajka upozorenja budžetskih korisnika, saopšteno da “svi eventualni razgovori o povećanjima primanja moraju biti u skladu sa realnom procjenom prihoda u budžetu”.

Hercegovačko-neretvanski je jedan od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. U kantonalnoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo.

Nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona imenovana je 9. novembra prošle godine, godinu nakon što su održani opšti izbori u Bosni i Hercegovini.

Novu vlast čine Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH koji su koalicijski partneri i na nivou entiteta i državnom nivou, te Stranka demokratske akcije (SDA) koja je na drugim nivoima opozicija.