<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potpuno uništeno Partizansko groblje u Mostaru: Razbijeno svih 700 spomen-ploča

"Čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas"

15. juni 2022, 9:32

Partizansko groblje u Mostaru godinama je na meti vandala. Ovog puta oštećeno je svih 700 spomen-ploča.

Istoričar Dragan Markovina objavio je na društvenim mrežama da "čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas".

"Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo", napisao je Markovina.

On dodaje da se ovo dešava u trenutku kada "gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom".

"Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahtijeva ozbiljne demonstracije i to što prije", dodao je Markovina.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da zaustavi devastaciju Partizanskog groblja.

Antifašisti iz tog udruženja navode kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem sa ciljem da razgovaraju o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali da nikada nije našao vremena za susret s njima.

"Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize, zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije", naveli su tada iz UABNOR-a Mostar.

Mostarsko Partizansko spomen groblje nacionalni je spomenik BiH prve kategorije.