<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pale prve sankcije! CIK BiH kaznila DNS sa 3.000, a SNSD sa 4.000 KM – ovo je razlog

18. juni 2024, 6:03

Centralna izborna komisija BiH kaznila je Demokratski narodni savez (DNS) sa 3.000 KM zbog preuranjene političke kampanje.

Konkretno, u pitanju su objave na društvenim mrežama Dobrice Kucalovića, koji je savjetnik ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića i predsjednik Gradskog odbora DNS Zvornik.

Prijavu je podnio Transparensi internešenel BiH (TI BiH).

Istovremeno, Kucaloviću je naloženo da sa društvene mreže ukloni objave za koje su bile razlog za kaznu.

-Ova odluka može biti opomena svim zvaničnicima koji su na tim funkcijama članovi i pristalice stranaka, da ni na svojim privatnim profilima ne mogu promovisati programe stranaka – upozorila je predsjednica CIK Irena Hadžiabdić.

Na današnjoj sjednici, od stranaka iz Srpske, novčano sa 4.000 KM kažnjen je i SNSD. Oni su sankcionisani zbog zloupotrebe javnih resursa u svrhu stranačke promocije, što je zabranjeno članom 7.2.a Izbornog zakona BiH.

U pitanju su objave načelnice Opštine Jezero Snežane Ružičić koja je na svom profilu i na profilu Opštine istovremeno promovisala i svoju stranku.

Inače, ovo su prve sankcije izrečene po dva navedana osnova u tekućem izbornom ciklusu.