<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napadnuti aktivisti i novinari uz policijsku pratnju ispraćeni iz RS

Napadnuti aktivisti i novinari uz policijsku pratnju ispraćeni su sinoć iz Republike Srpske zbog bezbjednosnih razloga. Policija im nije mogla garantovati sigurnost u RS

19. mart 2023, 8:25

Podjsetimo da je više desetina huligana juče napalo 15 osoba ispred prostorija Udruženja građana Transparenscy International-a koji su se spontano okupili. Riječ je osobama koje čine organizacioni odbor BH Povorke ponosa.

"Noćas sam, uz policijsku pratnju, ispraćena iz entiteta Republika Srpska, uz objašnjene da mi oni više ne mogu garantovati sigurnost. Za tu istu Republiku Srpsku su moj otac i djed strunuli u rovu, jer im je neko slagao da prave društvo u kojem ih niko neće smjeti dirati i ugnjetavati. I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dijete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste", napisala je novinarka i aktivistica Vanja Šunjić.

Sinoć su fizički napadnute tri osobe, a među njima i Vanja Stokić, urednica eTrafike i novinar Ajdin Kamber.

"Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umiješala između njih da se sakrijem rekli huliganima da ja nisam njihova", opisala je Vanja napad.

Napadači su imali kapuljače, maske, nisu imali obilježja, ali aktivisti smatraju da su to bili navijači.

Nakon napada svi su sklonjeni u PU Banjaluka i dali su izjave o događaju uz prisustvo advokata.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napade, a od najviših zvaničnika iz Republike Srspke ili predstavnika grada Banjaluka javnost nije dobila nikakav komentar na ova dešavanja.

INFORMACIJE IZ POLICIJE

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvijetljavanja krivičnog djela „Nasilničko ponašanje“ i otkrivanju izvršilaca.

Naime, nadležnoj policijskoj stanici, večeras oko 18,45 časova prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizaciije u ulici Krfska u Banjaluci, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija.

Jednom oštećenom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjaluci zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica.

O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji se izjasnio da se radi o navedenom krivičnom djelu.