<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mnogobrojne organizacije osudile represiju policije: Okupili se ispred sjedišta Ombudsmana! Traže hitnu reakciju

BANJALUKA

Predstavnici više organizacija za zaštitu ljudskih prava okupili su se ispred sjedišta Institucije Ombudsmana za ljudska prava u Banjaluci te izrazili svoj protest protiv kontinuirane represije nad aktivistima grupe "Pravde za Davida"

08. juli 2020, 4:19

Oni su pozivali predstavnike Institucije Ombudsmana da se pridruže i da zajedno sa njima osude policijsku represiju, i daju izjavu za medije o ovom slučaju, koji ukazuje na gruba kršenja osnovnih ljudskih prava.

Uglješa Vuković iz Transparency International Bosna i Hercegovina reako je da su se okupili  da bi izrazili protest povodom policijske represije nad članovima grupe Pravda za Davida. 

"Juče su naši sugrađani nezakonito lišeni slobode i ovo je samo kontinuirana represija policije koja traje još od 2018. godine. Ovi ljudi se samo bore za istinu i pravdu u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Mi smo ukazivali na kršenje prava ove grupe ljude i represivno djelovanje policije prema njima u mnogim institucijama ali nikad nismo dobili oodgovor. Ovdje smo danas simbolično ispred Ombudsmana za ljudska prava BiH, jer mislimo da nije dovoljno da se ombudsman samo jedno oglasi ili da smo pripreme specijalni izvještaj kji čekamo godinu dana i više, već moraju da reaguju u vremenu dok se dešava sporna radnja, represija i nezakonita radanja. tada ombudsmani moraju izaći u javnost ukazati na nezakonitost i reagovati. zato smo ispred institucije koja ima mandat da štiti prava građana i nadamo se da će neko izažći i obratiti se i iz te institucije", rekao je Vuković.

Ipak, niko nije ragovao iz Ombudsmana.

Inače, ispred sjedišta Ombudsmana BiH u Banjaluci okupili su se predstavnici organizacija Helsinški parlament građana Banja Luka, Banjalučki centar za ljudska prava, Centar za životnu sredinu / Center for Environment, Transparency International Bosna i Hercegovina, Oštra Nula, Centar za mlade KVART i Civil Rights Defenders.

Podsjećamo, juče su policijski službenici priveli prvo aktivistu grupe "Pravda za Davida" Ozrena Perduva na Trgu Krajine dok je pokušavao da se obrati novinarima, a nedugo nakon toga ispred Policijske stanice centar privedeno je još 8 aktivista.