<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mijatović pozvala na povlačenje izmjena Krivičnog zakona RS-a kojima se inkriminira kleveta

Ponovna kriminalizacija klevete samo bi ojačala trend gušenja slobode izražavanja

05. mart 2023, 6:46

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je danas na povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kojima se kleveta ponovno inkriminira.

Kako je Mijatović podsjetila u odgovoru na Fenin upit, Bosna i Hercegovina dekriminalizirala je klevetu 2003. godine, a izmjene koje predlaže entitetska vlada poništili bi prekretnicu u napretku slobode izražavanja i pogoršali ionako zabrinjavajuću situaciju represije protiv glasova suprotnog mišljenja.

- Zloupotrebljive tužbe, poput SLAPP-ova, protiv novinara i branitelja ljudskih prava već ograničavaju prostor za građansko učešće. Ponovna kriminalizacija klevete samo bi ojačala trend gušenja slobode izražavanja - kazala je Mijatović.

Napomenula je da su zaštita ugleda i privatnosti važni ciljevi, ali oni se ne smiju ostvarivati nauštrb drugih temeljnih ljudskih prava, poput slobode izražavanja zbog čega bi zakonodavci trebali podržati ovo načelo i osigurati da se kleveta rješava samo proporcionalnim građanskim sankcijama.

- To je i obveza ljudskih prava i bitan korak u održavanju demokratskog tkiva društva i slobodne javne rasprave - naglasila je u izjavi za Fenu komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska predložila je Narodnoj skupštini RS-a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji predviđa uvođenje izuzetno visokih kazni za klevetu.

Izmjenama se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će kazne za navedena krivična djela iznositi od 5.000 do 50.000 KM.

Medijska udruženja kao i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini već su upozorili da se radi o otvorenom gušenju slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu.