<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Memić: Ministar policije Admir Katica na panelima sjedi sa pomagačima Dženanovih ubica

Najviše me boli što u policiji niko nije sklonjen zbog ovog slučaja, svi su napredovali.

06. februar 2024, 4:03

U četvrtak, 8. februara navršava se osam godina od dana kada je Dženan Memić u Velikoj aleji (Ilidža, Sarajevo) zadobio povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije. Ni danas nije poznato kako su nastale te povrede. Porodica tvrdi da je ubijen, a pravosuđe nije pokazalo efikasnost i sposobnost da istraži okolnosti smrti mladića Dženana Memića. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dva puta je pokušalo slučaj prikazati kao saobraćajnu nesreću koju su skrivili Ljubo i Bekrija Seferović. Oba puta Sud je smatrao da Tužilaštvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Državno tužilaštvo je kasnije preuzelo slučaj, ali ni do danas nisu uspjeli podići optužnici. Ono što je državnim tužiocima uspjelo jeste uspjeh drugog predmeta u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. U drugostepenom postupku Hasan Dupovac osuđen je na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza. Prije četiri dana završen je žalbeni postupak i čeka se odluka trećestepenog vijeća Suda BiH. Uoči godišnjice stradanja Dženana Memića razgovarali smo sa njegovim ocem Murizom Memićem.

BUKA: Gospodine Memiću, za dva dana navršava se osam godina od napada na Dženana, kakva su danas vaša osjećanja?

Uvijek je teško kada se primiče taj dan, ali što je dalje, sve je teže. Još ne znamo istinu još se vučemo po sudovima, ovi kriminalci koji su nam to napravili i dalje vrijeđaju na sudovima. I dalje govore da su upravu, ali evo, ne može biti nikako.

BUKA: Prošlo je osam godina, a još ne znamo kako je stradao Dženan. Mislite li da ćete uskoro to saznati, da ćemo uskoro imati sudski utvrđene činjenice o njegovoj smrti?

Ja sve to mogu iznijeti i javno reći, ali od toga nemamo ništa. Ja znam istinu, ali evo čekamo da sud to uradi, da država to dokaže. Na kraju, ja to mogu uraditi i sve iznijeti jer mnogi me pitaju – šta je, što ovo sporo ide, što je ovo stalo, ali nije stalo, ja se nisam umorio, ali takve su procedure. Od jedne do druge presude prođu tri godine, pet godina.

BUKA:  Mislite li da ćemo uskoro imati sudski epilog i okončanu istragu o ubistvu?

Pa, sam kraj sigurno nećemo imati brzo, sigurno. I to će trajati još dugo, ali biće. Dočekaćemo je valjda. Samo Bože zdravlja, dočekaćemo i to, da sud to završi. Po meni, to bi mogli ići puno brže. Imaju i dokaza i svega, šta se čeka, ja ne znam.

BUKA: Znate li u kojoj fazi je istraga o ubistvu?

Istraga ide, ona je u toku. Čim tužioci nešto urade dobro, druga strana to sazna i odmah potura lažne informacije. Onda tužioci hoće i to da provjere i tu ode vrijeme. Tu se krade vrijeme, ali non stop, evo i nakon osam godina oni poturaju lažne informacije jer vide, osjete kako to ide. Imaju oni još svoje ljude i svoje pipke po pravosuđu i naročito u policiji. Najviše me boli što u policiji niko nije sklonjen zbog ovog slučaja, svi su napredovali. I sada ministar Katica kad god se pojavi na televiziji daje izjavu – stanje u MUP-u je dobro, stanje je zadovoljavajuće, a vidimo šta se sve dešava. I sa istim pomagačima ubica Dženana Memića on drži panel diskusije, on sjedi s njima. Ja mislim da bi mu bio red da se ogradi, ako već očekujemo promjenu on bi trebalo da izađe u medije i ogradi se od pomagača. Ja ću mu ih sve nabrojati, ne mora on. Vidimo Osman Mehmedagić je uhapšen, u pritvoru je, a njegov rođak Emir Mehmedagić je sada šef prislušnog centra u MUP-u Kantona Sarajevo. Odmah drugi dolazi na poziciju da može obavljati te prljave poslove.

BUKA: Dok se čeka neki zamah u istrazi o ubistvu imamo nepravosnažnu presudu u predmetu prikrivanja dokaza. Je li to nešto što Vam daje nadu da će i druga istraga biti brzo okončana.

Jeste, ali evo čekamo pravosnažnu presudu. Bila je drugostepena, 2. februara smo imali ročište po žalbama advokata optuženih, i čekamo pravosnažnu presudu. Mislim da će se nakon toga krenuti sa istragom o ubistvu i o daljim pomagačima: Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Ševal Kovačević, Nurija Mehić, Sakib Kremo, Meris Ćato. Protiv njih se već vode istrage. Čekamo pravosnažnu presudu, ona bi, ja mislim otvorila velika vrata da svima bude jasnije.

BUKA: Mislite da će nakon toga biti lakše?

Pa, trebalo bi. Po meni bi trebalo, ali vidite kako ide. Imamo dvije presude Kantonalnog suda, imamo presudu Vrhovnog suda FBiH, sad ćemo dočekati presudu Suda BiH za pomaganje počiniocima, ali još nigdje kraja postupku. Zamislite da nismo ovoliko uporni i da mi stanemo jedan dan, to bi sve stalo.

BUKA: Dugo sve ovo traje, imali smo dvije presude Kantonalnog suda u Sarajevu, odnosno imali smo dvije optužnice Kantonalnog Tužilaštva koje je pokušavalo Dženanovu smrt prikazati kao nesretan slučaj i saobraćajnu nesreću, ipak uspjeli ste ukinuti te presude na Vrhovnom sudu koji je ponovo, u trećoj presudu, oslobodio Seferoviće.

To je veliki uspjeh, nemoguć je bio u tom trenutku (2016) kada su nas svi pravili budalama, a naročito glavna kantonalna tužiteljica (Dalida Burzić) koja je trebala da to uradi časno i pošteno, od nje je sve i krenulo. Znate njene riječi: ja Alisu ne dam, nije on nju htio ubiti, a podiže optužnicu za saobraćajnu nesreću. Znamo i smiješnu rekonstrukciju u Velikoj aleji od 13. juna. Tu je sve bilo jasno, da se ne radi o saobraćajnoj nesreći, ali ona je išla i dalje – Dalida Burzić. Nije odustajala jer se nadala da će se oni izvući iz toga. Što smo mi više pritiskali oni su dublje tonuli, ali evo vidimo Ranko Debevec u pritvoru, a Dalidu Burzić je primio za sudinicu.