<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Magazinović: Ovo je iživljavanje par moćnika nad par miliona ljudi

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović sazvao je za 5. oktobar ove godine redovnu sjednicu tog doma, na čijem dnevnom redu bi trebao da se nađe Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

27. septembar 2022, 5:59

“Ovo je iživljavanje par moćnika nad par miliona ljudi” napisao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a i jedan od inicijatora izmjene Zakona o akcizama BiH.

Kako je naveo, sjednice Predstavničkog i Doma naroda zakazane su za poslije izbora, 4. i 5. oktobra.

“Time valjda najavljuju da neće podržati ukidanje akciza, jer tad prestaje predizborna laž. Ovo je čisto iživljavanje par moćnika nad par miliona ljudi”, poručio je Magazinović.

Podsjećamo, Predstavnički dom je, još u martu ove godine, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, usvojio prijedlog zakon po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Dom naroda državnog parlamenta bi također, na hitnoj sjednici 4. oktobra, koju je zakazao dopredsjedavajući tog Doma Bakir Izetbegović, trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

N1