<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lejla Huremović za BUKU: Sve je spremno za Povorku ponosa!

Buka podcast

23. juni 2022, 12:29

U BUKA podcastu razgovaramo sa Lejlom Huremović iz Organizacionog odbora BH Povorke ponosa. Lejla nam kaže da se ovaj događaj aktivno sprema već pet mjeseci i sve je spremno za izlazak LGBTIQ osoba u subotu, 25. juna, u Sarajevu.

“Kroz temu ‘Porodično okupljanje’ želimo da naglasimo važnost podrške LGBTIQ osobama koje često ostaju bez te podrške unutar porodice zbog sveprisutnih predrasuda, netrepljivosti unutar porodica, nerazumijevanja i svih onih problema koje LGBTIQ osobe imaju. Istraživanja i ono do čega mi dolazimo, preko informacija iz zajednice, jeste da postoji jako mnogo nerazumijevanja, pa čak i nasilja, izbacivanja iz kuće ili uslovljavanja da se ne smije biti ono što jesmo autentično”, rekla je za BUKU Lejla.

Dodaje da zbog toga žele da vrate sve one vrijednosti o kojima se stalno priča, a kao da se na djelu ne čine, a to su vrijednosti ljubavi, podrške i prihvatanja.

„Porodica bi trebalo da bude utočište gdje razumijemo sve članove i članice domaćinstva i gdje pružamo podršku bez obzira na probleme koji su prisutni unutar porodice. Od prve povorke želimo da istaknemo važnost prihvatanja, solidarnosti i razumijevanja“, rekla je Lejla.

Ona kaže da osobama koje nisu prihvaćene u porodicama nije jednostavno i oni žive život pun izazova.

„Zbog toga LGBTIQ osobe često kreiraju neku svoju drugu, izabranu, porodicu koja je sastavljena od prijatelja i prijateljica, kao i od ljudi koji ih podržavaju, jako bliskih osoba, partnera i partnerica. Često im je to jedino mjeste gdje nailaze na razumijevanje i podršku. Osobe koje nisu prihvaćene od svojih porodica često imaju različite psihičke probleme, depresiju i anksioznost, tokom procesa kada ostaju sami i odbačeni. Srećom, danas postoje i različiti mehanizmi pomoći koje nude različite organizacije", pojašnjava Lejla.

Dodaje da je i sama povorka važan dio podrške LGBTIQ osobama.

„Mi zajedno poručujemo da nismo sami i same i da se svi zajedno borimo za bolje društvo i za zdravije okruženje koje će prihvatati svakoga bez obzira ko je i šta je“, ističe Lejla.

Cijeli intervju sa Lejlom Huremović poslušajte u audio snimku. Lejla nam govori o problemima prikupljanja novca za osiguranje same povorke, potrebama da se mijenja Zakon o javnom okupljanju i važnosti javnih prostora u kojima bi se LGBTIQ osobe osjećale sigurno.