<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izvinjenje organizatorice zbog jučerašnjeg performansa na Trgu Susan Sontag u Sarajevu

Performans “Together” renomiranih slovenačkih umjetnika

26. juni 2022, 8:11

Umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala "Zvrk" Jasmina Prolić oglasila se danas povodom jučerašnjeg performansa na Trgu Susan Sontag u Sarajevu koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je obnaženi muškarac hodao trgom.

U svom saopštenju je navela da kao umjetnicka direktorica Internacionalnog Art Festivala "Zvrk", kao i u ime cijele organizacije istoimenog udruzenja, želi javno i duboko da se izvini svim građnkama i građanima Sarajeva.

"Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans “Together”, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove zivote", kazala je Prolić.

Dodala je da se ovaj performans izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

"Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg", dodala je ona.

Na kraju je rekla da je jedina namjera ovog festivala i performansa samo jedna velika posveta zajedničkom životu i ljubavi.

"Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. povorkom ponosa niti je bio organizovan od strane Narodnog pozorišta kao ni dio njihove produkcije. Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije 'Performe Europe', poručila je Prolić.