<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović tvrdio da živi mjesečno sa 1.300KM, a za sat potrošio više od 6.000 KM naših para

Bakir Izetbegović najhumaniji bh. političar kako je jednom gostujući na N1 sam sebe opisao, reklo bi se živi skromnim životom. Hvalio se u septembru 2020. kako dvije trećine plate podijeli pa pola godine preživljava sa ukupno 8.000KM.

16. juni 2022, 4:54

Skromno nema šta, narodski čovjek, ali u realnosti i iza kamera Izetbegović je bahati rasipnik. Državne pare su očigledno nešto što za predsjednika SDA nema značaj. Branio je Husu Ćesića rekavši da nije napao kamermana već kameru, Asima Sarajlića optuženika za korupciju i osobu sa američke crne liste argumentom da je ranjavan, jer valjda mogu krasti samo oni koji su bili ranjeni. Hapšenje premijera Federacije je nazvao udarom na Bošnjake.

Uvijek nađe opravdanje, pa narod opet, kao ovca, ali ne Aska, glasa za SDA, no nisu svi naivni da vjeruju u besmislena opravdanja. Poput ambasade SAD-a koja je rekla da SDA blokira istrage protiv korupcije.

Kad je već korupcija bliska SDA bilo bi neprirodno da im je strano bahato i neopravdano trošenje novca bh. građana.

Tako je Izetbegović 30. maja na aerodromu u Beču za samo 85 minuta u VIP salonu potrošio 3.440 evra.

I ko zna koliko se još puta prema budžetu bh građana ponašao neodgovorno, ali javnost za to nije saznala. Ovo je putovanje i preskupu pauzu javnosti otkrio zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH Damir Arnaut uz dokumente u kojima ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković traži refundaciju troškova jer je Bakirove troškove, i njegove pratnje, platila naša ambasada u Beču.

Arnaut za Izetbegovića nije štedio epitete.

“Skršiti 6.000 KM za sat-dva sokića i smokija, ako i toliko, nije više ni nedomaćinski odnos, već čisti papanluk. A nekolicina ovih ljudi to rade i nekoliko puta mjesečno. Do građana je. U oktobru”, rekao je Arnaut za BUKU.

Ovaj trošak je za direktoricu Centra za istraživačko novinarstvo Leilu Bičakčić još jedan primjer bahatog ponašanja naših izabranih predstavnika.

“BiH je siromašna zemlja u kojoj veliki procenat stanovništva živi ili u potpunom siromaštvu ili na rubu siromaštva, cijene rastu svaki dan, vlasti nisu uradilie ništa da obuzdaju divljanje cijena. U isto vrijeme, u nekom paralelnom univerzumu u kojem žive izabrani zvaničnici, koji su višestruko bolje plaćeni od onih 50 % stanovništva koji (ipak) imaju posao, gospodin Izetbegović mora imati plaćeni VIP salon na aerodromu, i to ne prvi put. On to pravda obezbjeđenjem, ali obezbjeđenjem od koga? Koga se to gospodin Izetbegović boji na aerodromima u Evropi”, pita se Bičakčić.

Univerzitetski profesor Enver Kazaz u kratkom komentaru, jer treba li se uopšte ovo komentarisati, kaže da mu nije jasno na šta je samoprozvani zaštitnik Bošnjaka uspio potrošiti 6000KM za 85 minuta.

“Odvratno, nemam šta drugo reći”, kaže Kazaz u kratkom, ali jasnom komentaru za BUKU.

Dok bh. građani napuštaju svoja radna mjesta na kojima rade u struci i prekvalifikuju se za zanimanja potrebna u Evropi jer se od plate odavno ne može živjeti Izetbegović za sat potroši 20 minimalnih penzija.

Možda je nekome čudno, ali građani to 20 godina podržavaju dok ispraćaju djecu pod sunca za koja su nas pjesnici učili da ne griju kao naše. I ne grije. Izetbegoviću i sličnima