<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hakerski napad na Facebook stranicu portala Buka

Cyber napad na Facebook stranicu internet portala Buka u kojoj je 350.000 članova

21. juli 2022, 1:04

Tokom protekle noć hakovana je stranica portala Buka na Facebooku i niko od administratora  u ovom trenutku joj nema pristup, napisao je na svom privatnom profilu na društvenoj mreži Facebook glavni urednik Buke Aleksandar Trifunović, javlja Media Centar.

“Ne možemo editovati postove, postavljati ih ili bilo šta drugo raditi na grupi. Svaki naredni postavljeni post na BUKA grupi nema veze sa nama. Nadamo se da ćemo ovu situaciju brzo riješiti, mada poznavajući FB podršku imam razloga da sumnjam u to”, napisao je on.

Facebook grupa internet portala Buka ima 350.000 članova, a Trifunović u razgovoru za Mediacentar Sarajevo kaže da je ovo prvi napad na grupu na društvenoj mreži, dok je Buka imala desetine napada koji su ugrožavali njihov internet portal.

Trifunović dodaje da je napad na Facebook grupu Buke prijavljen ovoj društvenoj mreži, te da će ga redakcija prijaviti i policijskim agencijama zaduženim za cyber napade. "Iz FB. live chat, su se javili, to je prva stepenica, razmijenili smo poruke, pitali su šta im treba, mi smo poslali. U narednih 24 do 48 sati će se javiti", dodaje Trifunović.

Do vraćanja Facebook stranice Buka, čitaoci mogu pratiti stranicu Buka u modi, koju ovaj portal takođe koristi.

State Department je u izvještaju o stanju ljudskih prava za 2021. godinu naveo da je nekoliko internet portal u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom 2020. godine bilo izloženo cyber napadima, među kojima je i portal BUKA koji je u toj godini proglašen najboljim pisanim medijem u BiH.

“U februaru su web portali Zurnal.info i Buka.com bili podvrgnuti snažnim cyber napadima DDos (napadima na kompjuterski servis s ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje), a Nezavisne novine su 10. avgusta prijavile DDoS napade na sajt Nezavisne.com”, navodi se u Izvještaju.

Nakon napada na BUKU i Žurnal, kako se navodi u izvještaju, Misija OSCE-a, Delegacija EU, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva I Ured visokog predstavnika u BiH su saopštenjem pozvali bosanskoherecegovačke vlasti da istraže sve napade na internet portale medija, jer, kako kažu, to predstavlja jasnu opasnost po slobodu medija

.“Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH pozvao je policiju i tužilaštvo na hitan odgovor, osudio hakerski napad, podsjetio na druge takve napade na online medije i napomenuo da su cyber napadi, pored uskraćivanja prava na slobodno izvještavanje, nanijeli i ekonomsku štetu medijima"” navodi State Department.