<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH

Džaferović, Dodik i Komšić razgovarali s delegacijom Kongresa SAD-a

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

20. april 2022, 8:06

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. 

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa američkim senatorima Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chrisom Murphyem, senatorom Komisije za oružane snage Thomom Tillisom, te američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost delegaciji američkog Senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH, kao i na posjeti, kojom prilikom su razgovarali o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i zapadnog Balkana, održavanja izbora i pitanjima perspektive mladih, te o produžetku sigurnosne misije EUFOR Althea u BiH.

Razgovarano je o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regije. Američki senatori su izrazili podršku BiH na putu ka napretku.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

Sjedinjene Američke Države nastaviće pružati podršku Bosni i Hercegovini. Po povratku iz BiH američki senatori, koji su boravili ovdje, zatražiće i veći angažman Washingtona. Pozvali su bh. političare da osiguraju funkcionalne institucije, te iskazali razočarenje stavom Milorada Dodika u vezi Ukrajine i Rusije.

Visoku američku delegaciju dočekalo je Predsjedništvo BiH u punom sastavu. Uobičajno rukovanje, diplomatski osmijesi i nešto duže zadržavanje kod Milorada Dodika. Tri sata kasnije, senatorica Jeanne Shaheen na pitanje da li BiH može ostati neutralna po pitanju invazije na Ukrajinu kaže važnost osude tamošnjih dešavanja, prenosi N1

“Vjerujem da je važno da svi osudimo ono što se tamo dešava. Nadam se da će demokratije širom svijeta također pogledati trenutno stanje, zauzeti stav i suprostaviti se onome što Vladimir Putin radi u Ukrajini. BiH je suverena država i morate donositi vaše odluke o tome. Razočarana sam i ne slažem se sa sa stavovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. I o tome smo danas razgovarali”, rekla je Shaheen.

Članovi Predsejdništva BIH ostali su nedostupni za novinarska pitanja.

Iz kabineta Milorada Dodika kazali SU da je član Predsejdništva BiH iz RS pojasnio američkim senatorima zašto BiH treba da zadrži neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavajući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi za Srbe.

“Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržavamo sve diplomatske napore da se sukobi što prije okončaju”, kazao je Dodik.

Američki senatori na konferenciji za medije naglasili kako su zabrinuti stanjem u BiH i da ga prate, kao i da je američka politika, politika kontinuiteta i privrženosti prema BiH.

Jedno od pitanja odnosilo se i na uticaj Rusije i Kine u BIH obzirom da je novi američki ambasador Michael Murphy to pitanje naveo kao jedno od prioritetnih američke adminstracije u njegovom mandatu.

“Brine nas šta se dešava s poslovima koji rade kineske kompanije na Balkanu. Bilo je investicija u infrastrukturu. Kina ne dolazi s projektima u određene zemlje zbog njihovog razvitka, već zbog svoje određene koristi. Često dolaze s kineskom radnom snagom, ne uključuju domaće stanovništvo i često na kraju imaju veću cijenu za projekat”, izjavili su senatori.