<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik na skupu "Ugrožena Srpska-odlučan odgovor": Kada letim helikopterom, od Zenice vidim Banjaluku

Potezi Kristijana Šmita, Ustavnog i Suda BiH protiv Republike Srpske koordinisani su golom silom SAD, Velike Britanije i Njemačke, ali će sSrpska uspjeti da se sačuva mirnim i demokratskim sredstvima, istakao je sinoć na tribini u Banjaluci predsjednik Pokreta "Odbranimo Srpsku" Darko Matijašević.

03. april 2024, 12:50

Matijašević je rekao da je suđenje i pokušaj eliminacije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika direktna eliminacija Republike Srpske i Srba na ovim prostorima.

"Šmitove nametnute odluke i suština tih odluka su devastirajuće za Srpsku. Tako Republika Srpska nestaje", rekao je Matijašević u obraćanju na tribini pod nazivom "Ugrožena Srpska-odlučan odgovor".

Matijašević je istakao da Dodik ima podršku srpskog naroda da se Srpska na pravni i politički način očuva, što je obaveza prema onima koji su je stvarali.

Savjetnik predsjednika Republike Marko Romić istakao je da Srbi neće dozvoliti da se uništi i sruši ono što su njihovi preci krvlju stvarali.

On je naglasio da se u Sudu BiH vodi kvazisudski i pseudo pravni postupak koji već sada poprima obrise presedana u kojem se sudi čovjeku, predsjedniku Republike koji nije ni za šta kriv.

"Djelo koje je učinio jeste da je bespoštedno volio i branio Republiku Srpsku i rekao svima koji žele da je ugroze da to neće moći učiniti", rekao je Romić.

On je napomenuo da nikada nigdje u istoriji nije viđeno da jedan čovjek donosi zakone, posebno da se nelegitimni predstavlja kao vrhovni zakonodavac u BiH.

Profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da se sudi predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću koji su stali u odbranu Srpske i strancima rekli "ne".

"To ne znači da neko od nas ovdje sutra neće doći na red zbog neke izjave, slike koja nije pogodna ili bilo čega drugog. Niko od nas nema luksuz da se sklanja sa strane misleći da će neko drugi uraditi posao za njega", rekla je Solomon.

Policijski general Dragomir Andan smatra da neophodna jedinstvena podrška rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku.

Bivši pripadnik specijalnih jedinica Radovan Grajić naglasio je da se i danas mora stajati na prvoj liniji jer je ovo rat u kojem Srbi ne mogu da izgube svoje živote ali mogu slobodu, dušu i integritet, što se ne smije dozvoliti.

Dodik je naglasio da je čovjek mira i da će sačuvati mir u Republici Srpskoj, ali i nju i njenu stabilnost. "Nikome nećemo dati našu imovinu", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je republički budžet dostigao 5,6 milijardi KM, te podsjetio da je 1998. godine, kada je prvi put postao premijer Republike Srpske, iznosio 280 miliona KM.

Dodik je rekao da će ove godine prvi put biti održani izbori koje će organizovati Republička izborna komisija.

"Da li će na njih izaći Jelena Trivić, Igor Crnadak i drugi, to nas ne zanima. To će za nas biti legalni izbori, a ovi sa Zapada to i ne moraju da prihvate, jer ima ko hoće", dodao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska nikada nije imala više prijatelja u svijetu, te napomenuo da u Srpsku uskoro dolazi veliki prijatelj mađarski premijer Viktor Orban.

Dodik kaže da Republika Srpska ima odlične odnose sa Srbijom koju je ojačao njen predsjednik Aleksandar Vučić.

Podsjetio je da je Republika Srpska stvorena kao država 9. januara 1992. godine sa jasnom spoznajom da srpski narod gradi sebi slobodu.

"Da je toga bilo četrdesetih godina prošlog vijeka ne bi doživjeli Jadenovac i druga stratišta. Zbog toga Srpska mora da opstane i živi kao država", zaključio je Dodik.

Kako prenosi portal Gerila  U Republici Srpskoj je sada prosječna plata 700 evra.

"A znate kolika je bila kada sam ja prvi put postao predsjednik? U prosvjeti 80 maraka a penzija bila 30 maraka. Pa kako onda nismo uspjeli majku mu? Kako je pokradena ova republika? Šta je nestalo? Jel napravljen autoput pa sklonjen? Nije. Banjaluka je napravila za vrijeme ove vlasti koju ja vodim više stanova je izgrađeno nego što je bilo do tada u Banjaluci. Banjaluka nije imala ni Istočni ni Zapadni tranzit. Banjaluka je imala samo jednu grupu kandilatera koji su osvjetljavali Banjaluku noću, ovdje kod hotela Bosne i nigdje više. Sada Banjaluka svijetli. Da vi vidite kako to izgleda moćnu kad noću negdje se vraćam helikopterom kako to izgleda. Znate odakle vidim? Od Zenice vidim Banjaluku" poručio je Dodik.