<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DODIK I IZBORI U SLOVENIJI I FRANCUSKOJ: U subotu je pružio podršku Janši.Janša je u nedjelju izgubio

Mom prijatelju JanšaSDS puna podrška na sutrašnjim izborima

25. april 2022, 11:31

Na ovaj način sprski član Predsjedništva BiH pružio je podršku Janezu Janši na nedjeljnim parlamentarnim izborima, na kojim je ovaj spektakularno izgubio.

Naime, menadžer i preduzetnik Robert Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda uvjerljivi pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora i moći će brzo sastaviti novu vladu sa još samo jednom ili dvije stranke, pokazuju službeni rezultati nakon više od 99.7 posto prebrojenih glasova.

Golobova stranka osvojila 35.54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo ni jednoj drugoj u istoriji slovenačke demokratije, a odraz je okupljanja birača na ljevici koji su se protivili politici desne vlade Janeza Janše i "taktičnog" glasanja birača manjih stranaka s lijevog centra.

Drugi najveći broj glasova na jučerašnjim izborima pripao je Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše koji je već priznao poraz.

Tako je Dodikov saveznik izgubio na izborima.

Dodik nije čestitao Robertu Golobu na uspjehu na nedjeljnim izborima.

Na drugu stranu čestitao je Emmanuelu Macronu na osvojenom drugom petogodišnjem mandatu.

Da li je to Dodik zaboravio ko mu je bio u gostima u Banjaluci?

Dodik je u svojoj čestitci istakao  da je pobjeda bila i očekivana s obzirom na podršku koju uživa ne samo od političkih partija u vlasti i opoziciji, već i od naroda.

"Ohrabruje Vaša izjava da ćete se zalagati za odbranu demokratije. S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH, kao i Zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka", istakao je Dodik u pismu.

On je predložio i sastanak sa Macronom

"Ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije. Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Ipak ne tako davno, nisu Macronovi političari bili u Banjaluci, već politićari njegove najljuće protivnice, one, koja je u svom govoru od sinoć rekla kako će Macron nastaviti uništavati Francusku.

Podsjetimo da su ovogodišnjoj proslavi 9.januara u Banjaluci prisustvovali francuski desničari i zastupnici u Evropskom parlamentu Thierri Mariani i Herve Juvin, koji pripadaju stranci gubitnika ovogodišnjih predsjedničkih izbora Marin Le Pen.