<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li Bosna i Hercegovina ukida PDV na kupovinu prvog stana?

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.

20. novembar 2023, 3:21

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem da se građanima uvedu poreske olakšice prilikom kupovine prve nekretnine. 

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva. 

- Pojednostavljeno, na 100 hiljada KM svako ko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 hiljada maraka uštede - rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci. 

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona. 

Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a  podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda 

Očekuje mišljenje entitetskih vlada, a smatra i da bi Republike Srpske ovim izgubila oko 50 miliona maraka budžetskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje privredne aktivnosti. 

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.