<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bivši direktor ‘Bosnalijeka’ osuđen na 12 godina zatvora

Prvooptuženi Edin Arslanagić osuđen je na 12 godina zatvora.

21. septembar 2023, 5:02

Foto: CIN

Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima u predmetu "Bosnalijek" u Kantonalnom sudu u Sarajevu okončano je danas osuđujućom presudom za sve optužene, osim za Aidu Selvić, koja je oslobođena optužbi.

Advokat Senad Kreho, branitelj treće i petooptuženog Hasana Šepe i njegovog sina Jasmina Šepe, potvrdio je Faktoru da su izrečene osuđujuće presude.

“Mogu potvrditi što se tiče mojih klijenata da su osuđeni. Hasan Šepo i Jasmin Šepo dobili su 10 i sedam godina”, kazao je Kreho.

Prvooptuženi Edin Arslanagić osuđen je na 12 godina zatvora.

Šefik Handžić je osuđen na 10 godina zatvora.

Presudom se nalaže i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi osuđenima.

Advokat Kreho je najavio žalbe kada je u pitanju presuda za oca i sina Šepo.

Optužnica u ovom slučaju uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, teretila je i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja su se teretili za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. koja je izmijenjena u junu 2020. godine.