<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Biden ima poruku za lidere BiH, stigla i reakcija Željke Cvijanović

23. novembar 2022, 3:11

 Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je pismo novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću povodom Dana državnosti BiH. 

Biden je u pismu, u ime naroda Sjedinjenih Američkih Država uputio članovima Predsjedništva BiH i građanima Bosne i Hercegovine uputio najljepše želje povodom obilježavanja Dana državnosti. 

Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo bosanskohercegovačke lidere da ostave po strani razlike i rade na izgradnji bolje budućnosti za ljude koje predstavljaju - uključujući brzo formiranje vlasti na svim nivoima i donošenje reformi potrebnih da se osigura mjesto Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici naroda - navodi se u pismu predsjednika Bidena. 

Dalje u pismu, Biden navodi da se u godini koja je pred nama, raduje jačanju prijateljstva između naših građana i produbljivanju međusobne saradnje - uključujući sigurnost, diverzifikaciju energije i borbu protiv korupcije.

- Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mir, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini za sve njene građane - zaključio je Biden u svom pismu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

REAKCIJA ŽELJKE CVIJANOVIĆ

U Kabinetu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović je rečeno da se raduju nastavku saradnje sa SAD i vjeruju da ona može biti bolja i intenzivnija.

Na pitanje Srne da prokomentarišu pismo američkog predsjednika Džo Bajdena članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću u kojem je uputio"najbolje želje povodom obilježavanja Dana državnosti - 25. novembra, iz Kabineta su naglasili da su dužni da napomenu da BiH nema zakon o praznicima, te da 25. novembar, koji se u Federaciji BiH obilježava kao tzv. "Dan državnosti BiH", nije praznik u cijeloj BiH.

"U prethodnom periodu pokušali smo to da iskomuniciramo prema stranim zemljama, a budući da nije uspjelo, dodatno nas obavezuje da nastavimo da o tome obavještavamo naše partnere izvan BiH", rekli su u Kabinetu predsjedavajuće i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Oni su izrazili uvjerenje da će u budućnosti dodatno unaprijediti odnose, kao i nivo razumijevanja sa SAD, u interesu BiH i SAD, i uz doprinos svih nivoa vlasti u BiH.