Banjaluka: Oslobađajuća presuda za dr Golića, osumnjičenog za polno uznemiravanje pacijenta u komi

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje

22. septembar 2022, 6:49

Osnovni sud Banjaluka donio je odbijajuću presudu na ročištu bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS Darku Goliću optuženom za krivično djelo polno uznemiravanje.

Ovu informaciju za N1 je potvrdila porodica doktora Golića. Ne žele komentarisati dalje slučaj, ali ističu da je tačno da prijedloga za krivično gonjenje od strane navodno oštećenog pacijenta, nije bilo u zakonom propisanom roku.

Nakon dostavljanja pisane odluke suda, tužilaštvo će razmotriti da li će uložiti žalbu.

Optužnica je Darka Golića teretila da je bludničio nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi na UKC RS u Banjaluci.

Pred sudom se osumnjičeni poznati ljekar izjasnio da “nije kriv” i to još u aprilu 2021. godine.

Univerzitetsko klinički centar RS je tada saopštio da su od dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik ponašao neetično prema pacijentu.

Odbijajajuća presuda Osnovog suda dolazi dan nakon što je taj isti sud imao ročište, koje je zbog kako su rekli zaštite integriteta žrtve zatvorio za javnost.

Doktor Golić se u međuvremenu penzionisao, te više nije radnik UKC RS.

Iz Osnovnog suda Banjaluka su rekli da je nakon održanog glavnog pretresa 21. septembra, koji je bio zatvoren za javnost, sud je na zapisniku objavio da će  biti donesena Presuda kojom se odbija optužba za krivično djelo polno uznemiravanje.

"Presuda je donesena iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivčno djelo", pojasnili su za "Nezavisne" iz Osnovnog suda Banjaluka.