Banjalučki SNSD organizovao predavanje o prevenciji moždanog udara, Đajić zakazao preglede na UKC-u

U prostorijama SNSD-a u Banjaluci večeras je održano predavanje o prevenciji moždanog udara. Đajić je zakazao besplatne preglede za 1000 penzionera.

27. novembar 2022, 7:40

Pitanje je da li je u redu da se ovakva predavanja održavaju u stranačkim prostorijama?

"Patološke promjene na krvnim sudovima vrata i galve glavni su uzročnik nastanka moždanog udara. Želimo da djelujemo preventivno i večeras ćemo zakazati besplatan ultrazvučni pregled za hiljadu penzionera", istakao je direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka Vlado Đajić.

Đajić je rekao da se, nažalost, smanjila starosna granica i do 35 godina kada je riječ o pacijentima koji su imali moždani udar.

On je dodao da UKC prati trendove svjetskih i evropskih zdravstvenih ustanova, da ima dobru opremu i neurologije i da ova zdravstvena ustanova može da radi i prevenciju i liječenje moždanog udara.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će se u zdravstvu Srpske u narednom periodu raditi mnogo na preventivnim

aktivnostima, za šta je stvoren i zakonski okvir.

Ministarstvo je usmjereno na osavremenjavanje funkcionisanja svih bolnica gdje je važno da ustanovimo mehanizam koji će podrazumijevati jak urgentni centar, jak poliklinički dio i jaku jednodnevnu, dvodnevnu uslugu za akutne bolnice", rekao je Šeranić novinarima prije predavanja "Prevencija moždanog udara" koje je organizovao Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD-a.