<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasador BiH nije htio uručiti protestnu notu Srbiji

12. juni 2024, 7:12

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da "niti je donio, niti uručio protestnu notu" Srbiji povodom "Svesrpskog sabora", te naglasio da je to "pokušaj performansa ministra vanjskih poslova u BiH Elmedina Konakovića.

Vranješ je poslije razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je želio da pojasni novinarima “neuspješan pokušaj” ministra Konakovića da uruči protestnu notu.

“Tu notu niti sam donio, niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam nije samo vezan za moje političke stavove, već i za proceduralne razloge. Ministar vanjskih poslova nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjedništva BiH”, naveo je Vranješ, koji nije poslušao Konakovića iako mu je nadređeni.

On je rekao da Konaković “nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu, niti da je šalje, kao i da je to pokušao da uradi lično, iako na to nema zakonsko pravo”.

“Želio sam da objasnim Đuriću da je to njegov /Konakovićev/ pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa narko-kartelom i postoje istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije ‘pozitivne poene’, a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju”, zaključio je Vranješ.

Bh. ambasador je istakao da je došao da zahvali Srbiji za “dosljedan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, onako kako je napisan i potpisan, kao i kada je riječ o odnosima u BiH, prenosi Tanjug.

“To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kojem se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše”, ocijenio je Vranješ.

Odgovarajući na pitanje koji je stav Bosne i Hercegovine povodom “Svesrpskog sabora” Vranješ je rekao da “BiH nema stav jer se njen stav formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu odluku”.