Aktivsti iz Višegrada: Borba protiv korupcije je naša realnost, od koje nećemo odustati!

Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije

09. decembar 2022, 10:08

Članovi neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom“, odlučili su se obratiti javnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a koji se internacionalno obilježava svake godine 09.12.2022. godine.

 28 godina, deponija pred samim ulazom u Višegrad, postoji i zagađuje okolinu, bez ekološke dozvole. Nepostojanje ekološke dozvole za ovu deponiju je potvrdilo pismenim putem i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. No, to ne sprečava lokalne vlasti, kao ni lokalno komunalno preduzeće, da na tu deponiju odlaže otpad iz čitavog Višegrada, kao ni da uredno naplaćuje komunalnu taksu za odvoz smeća na tu istu lokaciju. Deponija se nalazi na samom ulazu u mjesto Holijaci, te mještani kroz smeće, svakodnevno, moraju da prolaze do svojih domova. A u poslednje vrijeme dodatni problem stvara i deponovanje na istu lokaciju i  plutajućeg otpada iz rijeke Drine.

„Borba protiv korupcije je naša svakodnevnica, a povodom današnjeg dana, kada se svuda na svijetu obilježava borba protiv korupcije različitim performansima koji skreću pažnju na probleme koji građani imaju zbog koruptivnih radnji, možemo samo poručiti da nama performansi nisu potrebni, jer naš performans gori u vatri već nekoliko dana, a otrovni dim se nanosi svuda, i ka našem selu, i ka čitavom Višegradu!“ – navode iz grupe.

Podsjećamo, loklana vlast/Skupština je obećala formiranje Komisije za rješenje ovog  pitanja, ali ni 4 mjeseca od tada ništa se nije desilo!

„Korupcija nije problem samo jednog slučaja, niti jednog pojedinca, već narušavanja pravnog poretka, i ljudskih prava, a naša prava su ugrožena svakodnevno! Deponija truje našu prirodu, a paljenjem deponovanog smeća da se oslobodi prostor za novi, nesortirani, otpad, ugroženi smo i fizički. Dim koji se paljenjem širi je kancerogen, stoga krivimo korupciju što ugrožava naše prirodno pravo – pravo na zdravlje!“ – poručuju aktivisti neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom“.

Nebrigom i ignorisanjem nadležnih ove opštine, koja ne pokazuje želju da zaštiti svoje građane, problem se samo produbljuje, te se deponija sve više širi, jer se otpad konstantno odlaže, a pitanje je kada će biti dokazano da je deponija uzrok zagađenja i prelijepog vodnog bisera Bosne i Hercegovine – rijeke Drine.

„Borba protiv korupcije je naša realnost, od koje nećemo odustati! – glasni su i jasni aktivisti ove neformalne grupe građana.