Sara Velaga


Buka desk

28.02.2020

BIH / Nacionalizam od malih nogu. Zašto smo još jednu generaciju zatrovali mržnjom i podjelama?

Sara Velaga

Proslava slave „Sveti Sava“ 27. januara u Srebrenici izazvala je oštre reakcije javnosti, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije učenika koji u prostorijama škole veličaju četnike.

Buka desk

26.02.2020

BIH / Spaljivanje lutke Martine Mlinarević je dokaz fašizma i primitivizma onih koji pale sve neistomišljenike

Sara Velaga

Na karnevalu u Mostaru sinoć je spaljena lutka sa likom književnice i ambasadorice BiH u Češkoj, Martine Mlinarević. Na lomači se već tradicionalno spaljuje lik osobe koja se proglasi krivom za sve loše tokom godine.

Intervju

26.02.2020

MUZIKA / HELEM NEJSE ZA BUKU: Mi smo kao društvo sve više u Njemačkoj

Sara Velaga

Sarajevska hip hop grupa Helem Nejse kreirala je jedini animirani serijal za odrasle, pod nazivom „Bruca Braca Bruda Brada“. Nastali prvobitno kao audio skečevi za potrebe Helem nesje rejdio šoua, vremenom su se razvili u tipske likove.

Buka desk

25.02.2020

NARANDŽASTI DAN / Prije se nije znalo ko je doktorsko dijete, a ko je radničko. Danas nas materijalizam uništava

Sara Velaga

Povodom obilježavanja Narandžastog dana - dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, u Banjaluci je organizovana avna diskusija o sajber nasilju nad ženama i djevojčicama. Govorile su tri panelistkinje uz moderaciju Nermina Topovčića.

Buka desk

20.02.2020

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE / Tenderi za sinove, poslovi za kumove. Na Svjetski dan socijalne pravde, kod nas diktatura, tiranija i jednoumlje

Sara Velaga

S obzirom na to da se socijalna pravda zasniva na „svemu čega ovdje nema“, a to su principi poštenja, jednakosti, poštivanje različitosti, pristup društvenoj zaštiti, kao i primjena ljudskih prava u svim područjima života, pitali smo se ima li je ovdje?

Buka desk

20.02.2020

RS / Živimo u konstantnoj vještačkoj krizi pa je jedini RSEXIT onaj koji će biti 1. marta

Sara Velaga

 "Goodbye BiH, welcome RSEXIT", riječi su Milorada Dodik, člana Predsjedništva BiH, koji je prije nekoliko dana na taj način počeo svoje obraćanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Buka desk

18.02.2020

MOSTAR / Napad na antifašiste je napad vlasti na slobodu, koju svakim danom pokušavaju ugušiti

Sara Velaga

Svaki put kada neko pomisli da nema potrebe boriti se protiv fašizma, danas 2020. godine u BiH, neko ga demantuje. Tako je i ove godine, “grad slučaj” potvrdio status “slučaja” na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma.

Buka desk

14.02.2020

BIH / Pravimo senzaciju, umjesto da tražimo rješenje, dok djeca i dalje trpe

Sara Velaga

U novembru protekle godine javnost je šokiralo i potreslo ono što se dešavalo iza zatvorenih vrata Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Buka desk

10.02.2020

BIH / TVOJ GLAS JE BITAN: Student iz Banjaluke pokrenuo kampanju o važnosti glasanja na izborima

Sara Velaga

Posmatrajući statističke podatke sa izbora 2018. godine, koji su pokazali da 54% stanovništva glasa, Nermin Topovčić, student Pravnog fakulteta u Banjaluci došao je na ideju. 

Buka desk

06.02.2020

ŠKOLOKREČINA / Djeca ne glasaju, ali se na svakim izborima o njihovoj sudbini odlučuje. Zato je važno šta im političari nude

Sara Velaga

Tri obrazovna sistema, 18 čitanki i udžbenika maternjih jezika iz redovne nastave. A gomila problema.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.