Ministri, direktori, načelnici radna mjesta zamijenili dolaskom pred Sud BiH: Neki uzeli dnevnice, a neki slobodan dan

Foto: Srna, Buka

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću u punom je zamahu. Dok Tužilaštvo muku muči sa svjedocima od kojih se odustaje, taktika i media plan Milorada Dodika teku bez problema.

Samo suđenje se predstavlja kao suđenje instituciji predsjednika i cijelom narodu, Dodikovi saradnici i partneri ga predstavljaju kao heroja, degradira se sud i tužilaštvo, a optuženog Lukića skoro niko ni ne spominje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dok je Dodik u sudnici, na galeriji iza sudnice sjede: članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i drugi.

Ispred sudnice Dodika aplauzom dočekuju pristalice. Njih oko jednu stotinu. Među njima su članovi i simpatizeri SNSD-a, od kojih su većina načelnici opština, narodni poslanici, ministri, uposlenici javnih institucija.

Tako na desetine onih koji su plaćenim novcem građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine umjesto da rade na reformama, ekonomiji, rješenjima za bolji život, vrijeme troše na put do Sarajeva i aplaudiranje predsjedniku. Neki od njih iskoriste slobodan dan, dok neki prisustvo pred zgradom Suda BiH predstavljaju kao službenu obavezu za koju uzimaju dnevnicu, putne troškove i koriste službene automobile.

Petar Đokić ministar energetike i rudarstva u Vladi RS na pitanje Buke da li je došao u okviru radnog vremena ili u privatnom svojstvu odgovara da je stav Vlade da Vlada prati proces protiv predsjednika republike.

„I zato sam ja danas ovdje“, odgovara Đokić.

Buka: Je li to fer prema građanima?

Đokić: Jeste, naravno jer je on predsjednik republike, on je sve nas podržao da budemo izabrani i da bude izabrana ova vlada.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS daje konkretnije i jasnije odgovore.

„Ovdje sam u svakom mogućem kapacitetu. Ako ovaj sud bude pravio namjere koje radi po nalogu ambasada biće nebitno u kakvom kapacitetu ću ja biti u Republici Srpskoj i ovdje u Sarajevu. Naravno da sam došao ovdje punim srcem, a ako je to bitno mogu vam reći da sam uzeo slobodan dan“, odgovara Minić.

Bitno je. Izabrani i imenovani dužnosnici treba da rade u korist svih građana i da njihov novac troše transparentno i u korisne projekte, sastanke, putovanja, a ne da ga troše za potrebe strategije odbrane Milorada Dodika.

Na pitanje novinara Buke da li je na suđenje došao službenim automobilom, ministar Minić odgovara da je došao privatnim automobilom, o svom trošku.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić odgovarajući na pitanja novinara Buke kaže da je na suđenje došao u privatnom kapacitetu, privatnim automobilom, te da nije tražio isplatu dnevnica i putnih troškova.

Put od Srebrenice do Sarajeva kraći je nego od Trebinja do Sarajeva, no Ćurićev stranački kolega i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić do Sarajeva danas nije došao o privatnom trošku.

„Ovo je radni dan, mi smo danas obavili još neke sastanke, i poslije toga imamo da završimo još neka pitanja ovdje u Sarajevu. Mi ovdje dolazimo i u Istočno Sarajevo i u federalno Sarajevo. Imamo projekte koji su aktuelni i na jednoj i na drugoj strani i koristimo priliku da budemo tu uz predsjednika koji je uvijek uz Srebrenicu, uz Republiku Srpsku“, kaže Grujičić.

Buka: Pretpostavljam službenim autom, uzeli ste dnevnice?

Grujičić: Tako je, sve po pravilu.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske na pitanje Buke da li je došao u svojstvu službene ili privatne osobe, kaže da je došao u svojstvu građanina Republike Srpske.

„Kao što su svi ovdje ljudi u svojstvu građana Republike Srpske koji žele da imaju jaku, stabilnu Republiku Srpsku koja ima jasno definisane nadležnosti, koja će svoje odluke donositi na osnovu onoga što građani Republike Srpske traže, a ne neki amabsadori“, odgovorio je Šulić.

Na naše pitanje da li je uzeo slobodan dan na poslu, i da li je došao službenim automobilom, uz korištenje dnevnica i putnih troškova Šulić odgovora da je iskoristio pravo na beneficije službenog putovanja.

„Ja sam došao ovdje, uzeo sam službeni put jer poslije ovog ovdje imam sastanak na Jahorini, pravimo definisanje kraja zimske sezone i pripremu za početak ljetne sezone. Tako da pored ovog događaja imam i radni dio kao ministar trgovine i turizma.“

Direktor UKC Banja Luka Vlado Đajić je u Sarajevo došao da se bori, kako kaže za magazin Buka, za pravo i pravdu. Upitan da li se za tu pravdu bori privatno ili službeno, odgovara:

„Nije ovdje niko bolestan da ga pregledam“.

Dodaje da je došao privatnim automobilom, te da je do njegova redovna praksa.

„Ja nigdje ne idem službenim autom, ja svugdje idem svojim autom. Ne koristim službeno auto ni za šta“, kaže Đajić.

Dok se u razvijenim evropskim zemljama smjenjuju ministri ili podnose ostavke jer službenim karticama plate pakovanje pelena, jednom odvezu djecu u školu službenim automobilom ili slično, ministri i načelnici u Republici Srpskoj javno govore da službenim automobilima odlaze na skup podrške stranačkom šefu odnosno koalicionom partneru. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije