Bećirović: Nema secesije, niti lokalnog sukoba

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske odnosno njegovo ponašanje ponovo je tema o kojoj se govori i u SAD-u. Naime, u godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država, Dodik se pominje u dijelu o sigurnosnim prijetnjama na Balkanu. U Izvještaju koji je napisao Ured direktora Nacionalne obavještajne službe se navodi zabrinutost zbog Dodikovih poteza.

“Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”, navodi se u izvještaju. Ocjenjujući obim tog rizika, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović kaže da nije zabrinjavajući.

„Nema lokalnog sukoba. Milorad Dodik (SNSD) da bi bilo šta započeo ne može bez podrške Srbije. Njegova eventualna samostalna avantura bi ugasila Republiku Srpsku (RS) u roku od tri dana. Rusija je hiljadama kilometara od RS. Podršku Srbije za sukobe i eventualnu secesiju nema. Dodik je manipulator i odlično zna šta bi se desilo da krene u izazivanje sukoba, RS bi bila eliminirana zajedno sa njim“, kaže u izjavi za Buku Bećirović.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U izvještaju se navodi da “čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i osigurao de facto odcjepljenje za svoju Republiku Srpsku.”

No, za Bećirovića to nije opcija koja bi mogla biti uspješna. Mišljenja je da Dodik o tome sanja, ali da za početak nema podršku ni Srbije.

„Nema secesije. Dodik sanja da Srbija uđe u rat sa NATO-om i Zapadom. Dodik bi vjerovatno sutra krenuo u secesiju kada bi ga neko podržao iz Srbije. On je gubitnik kojem odgovara samo ratna opcija. I znaju to i u Srbiji, ne samo na Zapadu. Dodik je u stvari najveća prijetnja Srbiji zbog svoje politike koju samostalno koordinira ponajviše sa Rusijom“, kaže Bećirović.

Milorad Dodik u posljednje vrijeme govori o mirnom razilaženju, naglašavajući da nije za sukob, ali s druge strane, političari iz Sarajeva su uvjereni da mirnog razlaza ne bi moglo biti.

Zbog konstantne krize, ali i objavljenih obavještajnih podataka, pitanje je da li se građani trebaju zabrinuti.

„Trenutna situacija u svijetu je takva da svi moramo biti zabrinuti. Previše je političkih luđaka, koji smatraju da je ratna opcija najbolje rješenje. Svijet se približava situaciji neposredno kao pred Prvi svjetski rat kada se očekivala nova podjela svijeta. Niko danas ne može biti posve bezbrižan“, stava je Bećirović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije