Žene u bh. turizmu pomjeraju granice, a rade za 14% niže plate od muškaraca

Sjever, jug, istok, zapad. Gdje god u Bosni i Hercegovini da se okrenete, naići ćete na prirodnu ljepotu i turističku atrakciju.

Turizam u BiH je veliki potencijal, a ova grana privrede najčešće je na ženama.

Osim što su radnice u turizmu i one same stvaraju turističke ponude, a one se uglavnom odnose na domaće prizvode, ručne rukotvorine i tradicionalnu kuhinju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zinka Mašinović jedna od preko 50 članica udruženja „Đul“ iz Velike Kladuše došla je u, kako kaže, srce Sarajeva na sajam žena u turizmu kako bi s ponosom predstavila krajišku kuhinju.

„Uglavnom se bavimo kuhanjem slatkih i slanih jela. Izdali smo i svoju knjigu recepata „Krajiška sofra“. Danas smo se predstavili sa velikim izborom slatkih i slanih jela, od maslenice, bureka, kolača, baklave…“, kaže Mašinović.

Vrijedne krajiške žene bave se i poljoprivredom, uzgajaju krastavac, kornišone i ostalo povrće, a bave se i ručnim radovima. Sav novac od prodaje ide za rad udruženja. Hranom su, ipak, najponosnije.

„U Krajinu ako dođete nikad gladni otići nećete, u Krajini se puno jede, puno kuha, nikad se ne kuha za jedno, uvijek se napravi za 10-oro, ko god naiđe i putnik namjernik ima da jede. Kad god navratite bujrum u Krajinu, gladni ostati nećete“, kaže nam Derviša Ćoragić, jedna od članica udruženja.

Semira Hajtić iz Zavidovića je jedna od 15 članica Udruženja žena „Zejneb“, koje se uglavnom bave poljoprivrednom proizvodnjom.

„Neke od članica se bave voćarstvom, neke pčelarstvom, uglavnom sve članice se bave plasteničkom prozivodnjom. Ja pravim razne meleme, stikove, balzame, sapune, svijeće, bukete od svijeća“, kaže Hajtić. Za nju i ostale članice udruženja sajmovi su jako bitni jer, kako kaže, stvaraju nova prijateljstva i razmjenjuju poslovne ideje.

„Puno nam znači, odazivamo se na svaki sajam. Poznajemo veliki broj udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine“, dodaje Hajtić.

Nakon 20 godina rada u turizmu Šemsa Šabić se penzionisala, ali penziju provodi aktivno. Već pet godina se bavi ručom izradom slika na foliji.

„Puno mi znače ovi sajmovi, ova izlaganja. Puno više me zovu poslije sajmova, više me traže“; kaže Šabić.

Govoreći o Konferenciji „Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost“ u organizaciji USAID-a i UN Women BiH, Amna Muharemović, programska specijalistkinja u UN Women kancelariji u BiH kaže kako je ovo prva konferencija koja propituje položaj žena u sektoru turizma koji ima izuzetan doprinos sveukupnoj ekonomiji.

U sklopu konferencije održava se Sajam proizvoda i rukotvorina kreativnih žena u kojem učestvuju žene poduzetnice koje su bile dio analiza i istraživanja sprovedenih u okviru projekta “Žene pokretačice razvoja u ruralnim sredinama”, a koji implementiraju UN Women BiH i Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a, uz podršku Švedske.

„Ono što smo danas mogli da vidimo je ogromna snaga žena i način na koji žene transformišu brojne organizacije u turističkom sektoru. Poražavajuća je činjenica da žene čine većinu radne snage, a izuzetnu manjinu u prostoru donošenja odluka i u menadžmentu“, navela je Muharemović.

Cilj konferencije je i ukazati na nephodnost poboljšanja uslova rada žena u turizmu.

„Svjesni smo da smo u BiH imali niz negativnih primjera, da se dešavalo i nasilje na radnom mjestu protiv žena koje su samo tražile svoja radna prava“, kaže Muharemović.

Dodaje da položaj žena u turizmu reflektira položaj žena u ukupnom društvu.

„Teško je doći do adekvatne podrške u zapošljavanju, veliki je teret brige sa kojima se žene nose, žena koja radi u turizmu u isto vrijeme ima neplaćeni posao kod kuće. BH prosjek je da žena u prosjeku šest sati radi neplaćeno kući. Suočavaju se i sa nejednakim platama, u turizmu žene zarađuju 14% manje nego muškarci što je odraz jednog nepovoljnog položaja, s druge strane žene u turizmu neprekidno pomjeraju granice“, dodaje naša sagovornica.

Nedovoljno se cijene, ali žene su okosnica turizma. Kolektivima u kojima rade žene su zdraviji, imaju više empatije, razumijevanja i inkluzivniji su.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije