Aida Ćorović mora u zatvor, zbog gađanja murala Ratku Mladiću dva mjeseca robije

Aktivistkinji Aidi Ćorović stigao je sudski poziv za izdržavanje dvomjesečne kazne zatvora, a nakon što nije platila kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

Njoj će na taj način biti otpisanani 60.000 dinara kazne, dok će 40.000 dinara morati platiti ili će sudski izvršitelji oduzeti imovinu u vrijednosti preostale kazne

Ćorović za BUKU kaže kako je indikativno da je poziv za izdržavanje zatvorske kazne stigao promptno nakon njenog učešća na festivalu Rebedu i njene izjave da Vučiću prijeti ubistvo nakon toga što ode s vlasti. Ta prijetnja dolazi od, kako kaže Ćorović, strane mafijaša „s kojima je svih ovih godina pljačkao i uništavao Srbiju.“

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Danima u svim medijima, od štampanih do TV medija koji su pod kontrolom Vučića gradi se narativ da sam ja Vučiću pretila ubistvom. Međutim, to nije istina. Ja sam rekla da mu preti ubistvo nakon što ode sa vlasti. Zar je to isto? Zanimljivo je da je Vučić toliko okupiran mnome da se bavi procesom protiv mene i izdaje naloge za moj progon, a javno kaže da sam nebitna“, rekla je Ćorović za Buku.

Kaže da nije jedina osoba u Srbiji koja javno komunicira da je Ratko Mladić ratni zločinac, a ne heroj koji zaslužuje mural. Ipak, ona je posebno pod lupom vlasti.

„U zemlji koja se, bukvalno, raspada od bede, siromaštva, korupcije i nepravdi na svim nivoima, njemu je jedini problem šta je neka nebitna osoba izjavila među stotinjak istomišljenika! Zamislite da to radi neki ozbiljan državnik, Zoran Đinđić, recimo. Sve to liči na na malograđanski skup, na mahalsko tračanje među dokonim svetom“, rekla je Ćorović u razgovoru s novinarom Buke.

Komentarišući činjenicu da je ona očito prioritet u radu srbijanskih pravosudnih institucija, Ćorović kaže da je to zato jer je ona trn u oku politički najmoćnijoj osobi u Srbiji.

„Ovo je naravno klasična osveta vidno iznerviranog Vučića. Poziv za izdržavanje kazne je hitan, mada ne vidim razloge, ali i očekivan“, smatra Ćorović.  

Ćorović je osuđena jer je prije dvije i po godine skupa sa Jelenom Jaćimović jajima gađala mural psovećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH.

Ja sam osuđena na prvom stepenu pre godinu dana, a onda je na Apelacionom sudu potvrđena presuda u novembru mesecu. A, onda je od mog advokata stigla vest danas da se u roku od 8 dana moram javiti za izdražavanje kazne u trajanju od dva meseca“, podsjeća Ćorović.

Za BUKU kaže da će ići u zatvor, ali će zbog kardioloških problema i obaveza na fakultetu (ispita) tražiti odgodu izdržavanja zatvorske kazne.

Nema ovde puno opcija, ili da platim, ili da idem u zatvor, treća opcija ne postoji. Ja neću da platim, jer nisam kriva, po ko zna koji put ponavljam – ja sam branila zakone države Srbije, branila sam ustavni poredak i ako prihvatim da platim kaznu, prihvatila bih krivicu. Dakle, ostaje da idem u zatvor i ja sam spremna da podnesem tu žrtvu, iako verujem da to nije ni malo prijatna situacija. I na kraju, osežam se isto kao i uvek kada delam i živim u skladu sa svojim vrednosnim sistemom, u miru sam sa sobom, a to nema cenu. Jedino sam sada u problemu oko predavanja i ispita na specijalistickim studijama koje sam upisala jesenas i pokušažu da vidim da li postoji mogućnost odlaganja izvršenja kazne i na koliko je to moguće“, zaključuje Ćorović. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije