Istraživanje: Dijeta povremenog posta štetna po zdravlje

Keto, „intermittent fasting“ (periodično glasovanje), hrono i druge dijete, različite su opcije koje ljudi primenjuju kako bi smršali. Prema podacima Eurostata stopa gojaznosti prema indeksu telesne mase (BMI) u Srbiji u 2022. godini iznosila je 52,5 odsto.

Kako je „Vreme“ ranije pisalo analiza Svetske federacije za gojaznost predviđa da će do 2025. godine 7 od 10 osoba u Srbiji biti gojazno, a trenutno od gojaznosti pati 19,5 odsto muškaraca, 15 odsto žena i čak sedmoro od jedanaestoro dece.

Dijeta periodičnog gladovanja

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Osobe koje praktikuju dijetu periodičnog gladovanja tzv. „intermittent fasting“ i koje dnevno konzumiraju hranu samo u vremenskom intervalu od osam časova imaju čak 91 odsto veće šanse da obole i preminu od kardiovaskularnih bolesti, saopšteno je na sastanku Američke asocijacije za bolesti srca, epidemiologiju i preventivu u Čikagu, prenosi FoNet.

Pacijenti koji pate od bolesti srca i raka, koji unose hranu u intervalu većem od osam, ali manjem od 10 časova dnevno, imaju, takođe, veću smrtnost za 66 odsto u odnosu na one koji hranu dnevno unose tokom perioda dužih od 12, 14 ili 16 sati.

Prethodni naučni nalazi ukazuju da je za održavanje dobrog zdravlja efikasno i uzimanje hrane u dnevnom intervalu od 12 ili 16 sati, ali da je, navodno, osmočasovni period konzumiranja namirnica najefikasniji, jer doprinosi bržem smanjenju naslaga glikogena u organizmu što uzrokuje primetno efikasnije sagorevanje masti u telu.

Novi nalazi – bez pozitivnih promena

Međutim, rezultati novog naučnog projekta pokazuju da dijeta periodičnog gladovanja nije donela nikakve pozitivne promene u dužini životnog veka, mada se sve do nedavno smatralo da upravo takav način ishrane doprinosi, ne samo lakom gubljenju viška telesne težine, nego i dobrom zdravlju kardio vaskularnog sistema.

A do novih nalaza došlo se proučavanjem ishrane oko 20.000 ispitanika prosečne starosti od 49 godina, rekao je jedan od učesnika u istraživanju profesor Viktor Vens Zong.

On naglašava da je analiza ishrane i zdravstveno stanje ispitanika, među kojima su podjednako bili zastupljeni žene i muskarci, trajala u proseku osam godina, ali da su neki od njih praćeni punih 17 godina.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije