Zastrašujuće upozorenje šefa UN za klimu: Imamo samo dvije godine da spasemo svijet

Neophodne su dramatične promjene u emitovanju gasova s efektom staklene bašte, poručio danas Sajmon Stil

Čovječanstvu su ostale samo dvije godina da spasi svijet i to dramatičnim promjenama u emitovanju gasova s efektom staklene bašte. To je danas poručio Sajmon Stil, šef Ujedinjenih nacija za klimu.

– I dalje imamo šansu da padne emitovanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte novom generacijom nacionalnih planova za klimu – rekao je Stil.

On je naglasio da „svaka osoba na planeti ima dvije godine da spasi svijet“.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sve više ljudi širom svijeta želi borbu protiv klimatskih promjena, dodao je, jer „osjećaju njihov uticaj u svojim svakodnevnim životima i kućnim budžetima“.

– Smanjenje zagađenja fosilnim gorivom značilo bolje zdravlje i ogromnu uštedu za vlade i domaćinstva – poručio je on.

Stručnjak za klimu sa Prinston univerziteta Majk Openhajmer upozorio je da su „dvije godine za spas svijeta u najboljem slučaju besmislena retorika, koja će vjerovatno biti ignorisana, a u najgorem slučaju, biće kontraproduktivna“.

Evropski servis za klimatske promjene Kopernik početkom mjeseca objavio je da je ovaj mart bio najtopliji otkako se mjeri temperatura, a da su u prethodnih 10 mjeseci oboreni svi temperaturni rekordi i da je pređena opasna granica od 1,5 stepeni razlike u odnosu na predindustrijsko doba.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije