DANAS PROTEST 70% zaposlenih u zdravstvu RS radi za . iznad najniže plate!

Predsjednik sindikata Nikola Crnčervić najavio je za danas u 11:55  mirni protest u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci.

Na protestu se očekuje okupljanje  92 predsjednika sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite iz cijele Republike Srpske, uz pridruživanje drugih radnika iz te branše nezadovoljnih svojim statusom i primanjima.

Glavni zahtjev je povećanje plata za oko 10%, odnosno povećanje cijene rada sa 159,5 na 175 KM, što je zahtjev koji traje od januara prošle godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako je za Buku rekao Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i koordinator za sindikalni aktivizam čak 70% zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske radi za . iznad najniže plate koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM.

A gore navedeno potvrđuje zvanična statistika kaže Dragušić: “Ako uzmemo da je više od 70% radnika u oblasti zdravstva je sa srednjom stručnom spremom i da njihova prosječna plata iznosi . u kojoj je uračunat i iznos toplog obroka od . , te regres od . dolazimo do podatka da više od 70% zaposlenih u oblasti zdravstva radi za . iznad najniže plate u Republiici Srpskoj koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM. Nadalje statistika nam govori i da je prosječna neto plata u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada u februaru iznosila . , a da je sindikalna potrošačka korpa za isti mjesec – . , . Dakle, % u oblasti zdravstva sa ovakvim platama je u situaciji da oreživljava, a ne da živi od svog rada”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije