Amerika šalje Patriote Ukrajini. Što će oni promijeniti?

BIJELA kuća je uoči jučerašnjeg posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu potvrdila da će Ukrajina dobiti napredni američki obrambeni raketni sustav Patriot, kako bi se mogla suprotstaviti ruskim projektilima i napadima dronovima. Zapad je još od početka ruske invazije u veljači pomagao Ukrajini u stvaranju snažne protuzračne obrane. 

Zapadne isporuke Ukrajini su uključivale prijenosne projektile Stinger koji se lansiraju s ramena, ali i naprednije, radarski navođene sustave. Cilj svih tih isporuka je bio pružanje sveobuhvatne zaštite od različitih prijetnji. Patrioti će biti samo još jedan korak na tom istom putu, piše BBC. 

Patrioti su sposobni i učinkoviti, ali i izrazito skupi. Jedna raketa košta oko 3 milijuna dolara, što je tri puta više od cijene projektila sustava NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). U Ukrajini su već nekoliko tjedana u funkciji dva NASAMS sustava.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ključno sredstvo za obranu od ruskih barbarskih napada”

Iz Bijele kuće tvrde da će Patriot “biti ključno sredstvo za obranu ukrajinskog naroda od ruskih barbarskih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine”. Patrioti su korišteni protiv iračkih projektila Scud ruske proizvodnje tijekom Prvog Zaljevskog rata i od tada ih kompanija Raytheon Technologies kontinuirano razvija.

Sustav uključuje zapovjedni centar, radarsku stanicu za otkrivanje nadolazećih prijetnji i lansere. Domet varira od 40 do 160 kilometara, ovisno o vrsti projektila koji se koristi. Ovaj sustav protuzračne obrane je projektiran za obranu određenih područja kao što su gradovi ili važna infrastruktura, odnosno imovine visoke vrijednosti.

Sustav će se i u Ukrajini vjerojatno postaviti oko imovine visoke vrijednosti ili ključnog grada radi dodatne zaštite. Javnost neće znati gdje će sustavi biti postavljeni, budući da kada dođu u ukrajinske ruke oni zapravo postaju ukrajinsko vlasništvo, pod zapovjedništvom vojske te zemlje.

Moskva tvrdi da je riječ o “provokaciji”

Nijedna postrojba SAD-a ili drugih članica NATO-a ne može upravljati ovim sustavima unutar Ukrajine, tako da će ukrajinske snage morati biti obučene da ih koriste. Obuka će se odvijati izvan Ukrajine, a takva obuka bi već uvelike mogla biti u tijeku jer je američka vojska poručila da će od siječnja proširiti svoju obuku za ukrajinske snage u Njemačkoj.

Moskva je sve planove za raspoređivanje Patriota nazvala “provokacijom” i daljnjim širenjem vojnog angažmana Sjedinjenih Država u Ukrajini. Rusija je naznačila da bi takve rakete postale ono što je nazvala “legitimnim ciljevima” za raketne napade, što je retorika koja je Kremlj već koristio u ovom ratu. 

Sustavi će pružiti dodatnu zaštitu

Odluka o isporuci Patriota je jasan pokazatelj da Washington ostaje predan naporima da se zaštiti Ukrajina. Upletenost Irana u opskrbu Rusije dronovima za napad i potencijalno drugim oružjem povećala je zabrinutost zapadnih zemalja. SAD je zato odgovorio slanjem naprednog protuzračnog sustava, što je Moskva sigurno htjela izbjeći. 

Teško je reći kakav će točno učinak imati sustavi na vojnu situaciju. Sustavi će sigurno pružiti dodatan sloj zaštite, ali zbog njihove veličine i cijene pretpostavlja se da će Ukrajini biti isporučeno samo nekoliko Patriota. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije