Javne rasprave o tzv. “Rupi” i neboderu “Prointera” u Banjaluci: Sve se može, kad investitor hoće

18. januara sa početkom u 17 časova biće održana javna rasrpava o nacrtu regulacionog plana za prostor između Ulica kralja Petra I Karađorđevića, Srpske ulice, Ulice Vase Pelagića, Bana dr T. Lazarevića, Vidovdanske ulice i Trga srpskih junaka (tzv. rupa) dok će 19. januara sa početkom u 17 časova biti održana javna rasprava o o nacrtu regulacionog plana za prostor dijela centralnog područja grada Banjaluke (kule kod hotela Palas, kaldrme i stare autobuske stanice ).

U obuhvatu navedenog plana o kojem će se raspravljati u srijedu 18.1 i dalje je najdiskutabilniji planirani objekat na prostoru tzv. rupe, gdje se i pored nekoliko javnih rasprava, kao i stotina upućenih komentara i oštrih kritika od strane građana i struke i dalje ne odustaje od gabarita objekta i broja kvadrata, koji bi bez dileme izrazito negativno uticali na opterećenje prostora i saobraćajna zagušenja tog dijela grada. Pored toga, tu su i dalje spomenik, čije idejno rješenje ne odgovara predmetnoj lokaciji, kao i pomoćni objekat SPC koji nosilac izrade i Град Бања Лука i dalje nazivaju nešto generalnije – ,,društvenim” objektom, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu Banjaluka

Kada je u pitanju Regulacioni plan dijela centralnog područja Banjaluke iz Centra napominju  da je posebno upitan stepen izgrađenosti planiranih objekata, i to četiri planirane potencijalne kule, gdje smo imali priliku na Javnoj prezentaciji da vidimo da spratnost čak nije ni tačno definisana, nego je prikazana kroz maksimalne koeficijente izgrađenosti i zauzetosti, te maksimalnu moguću spratnost, i to čak po nekoliko spratova više od zatraženih od strane investitora.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Tako je posebno sporan planirani objekat Pošta Srpske, koji bi trebao da ide do 15 spratova, a u svrhu proširenja poslovanja, ali ako uzmemo u obzir trenutnu likvidnost Pošta, ostaje nam svakako prostora za sumnju da bi i taj panirani objekat mogao ubrzo da se pretoči u privatno vlasništvo.”  navode u Centru za životnu sredinu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije