(FOTO) Nadomak Banjaluke niče spektakularan amfiteatar: Otkrijte sadržaje na 35,73 hektara šume!

Da li znate da se nadomak Banjaluke, u šumi, gradi neobičan i ambiciozan projekat – amfiteatar na otvorenom? Na samo desetak kilometara od gradske vreve, u srcu prirode, otvara se novo mjesto za ljubitelje prirode.

Radovi su uveliko u toku, a o čemu svjedoče i fotografije sa gradilišta.

Foto: Buka

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Amfiteatar će posjetiocima pružiti ambijent za rekreaciju, odmor, ali i terapiju u prirodnom okruženju, a prema planu, trebao bi biti završen do polovine 2025. godine. Ovaj projekat dio je milionskog poduhvata Park šuma “Slatina”, u koji je prije četiri godine ušao Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Iako su radovi na uređenju Park šume Slatina još uvek u toku, posjetiocima su već na raspolaganju uređene staze s raznovrsnim podlogama, koje privlače šetače i trkače.

U subotu su šetači uživali u proučavanju i branju gljiva, a teretane na otvorenom, objekti za odmor poznati kao “ladare”, udobne klupe i slikoviti mostovi preko potočića dodatno doprinose popularnosti ovog prelijepog mjesta. Staze su tako često ispunjene ljubiteljima prirode, posebno vikendom.

Foto: Buka

Impresivno zamišljen projekat “Park šuma” obuhvata 35,73 hektara šume, gdje dominiraju očuvane sastojine bukve i hrasta kitnjaka, dok manji dio prekriva vještački formirana sastojina crnog bora, starog oko 70 godina.

Kako uređenje ovog prirodnog blaga napreduje, posjetioci mogu očekivati mnogobrojne sadržaje za sport, rekreaciju i odmor. Pored amfiteatra, planirani su i terapijski vrtovi, sportski tereni, trim staze te dječija igrališta.

Na južnoj strani Park šume Slatina, uz saobraćajnicu Banja Luka-Slatina-Jaružani, planirano je postavljanje teniskog terena, gradnja restorana i dječijeg igrališta. Zona jedan Parka šuma “Slatina” obuhvata ugrožene vrste, a granice će biti detaljno obilježene kako bi biljni svijet ostao zaštićen. Postaviće se i info pultovi za posjetioce koji žele saznati više o vrstama koje se nalaze na tom području, kao i stepenu njihove zaštite u zemlji i svijetu.

„Generalni koncept uređenja i organizacije prostora Park šume Slatina zasnovan je na očuvanju prirodnih i stvorenih vrijednosti, kao i uvođenju sadržaja u funkciji zdravlja, odmora, sporta i rekreacije, u obliku koji neće narušiti navedene vrijednosti“, kažu za BUKU iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U Zavodu ističu da vode računa o održivosti projekta, kako sa aspekta očuvanja i unapređenja životne sredine, tako i sa ekonomskog aspekta. „Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3,09 miliona KM. S obzirom na to da se radi o višegodišnjem projektu, konačan iznos će biti poznat tek po završetku radova“, navode iz Zavoda „Dr Miroslav Zotović“.

Navedimo na kraju, da se Park šuma teritorijalno nalazi u opštini Laktaši, a omeđena je saobraćajnicom Banja Luka-Slatina-Jaružani sa južne i jugoistočne strane, dok se sa sjeverne strane nalazi banjski kompleks Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „Dr Miroslav Zotović“. Smještena je na 10 km od opštinskih centara Banja Luke i Laktaša, što je čini lako dostupnom za sve posjetioce.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije