Projekcija dokumentarnog filma “Radnička klasa odlazi u raj” u Banjaluci

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO vas sa zadovoljstvom poziva na predavanje “Uloga dokumentarnog filma kao društveno-angažovanog medija u procesu socio-ekonomske tranzicije”, koje će se održati u subotu, 23. novembra 2024. godine u Društveno-kulturnom centru Incel, sa početkom u 18:00 časova.

Predavanje će voditi režiser i predavač Marko Cvejić, a u sklopu istog će se održati i projekcija njegovog dokumentarnog filma “Radnička klasa odlazi u raj” (2017), nakon čega će uslediti diskusija i sesija pitanja i odgovora sa autorom.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Agenda predavanja je kako sleduje:

18:00h – 18:45h > Uloga dokumentarnog filma kao društveno-angažovanog medija – uvodno predavanje o osnovama filmskog jezika, upotrebi dokumentarnog filma u društvenom aktivizmu, te aktuelnim trendovima u ovoj oblasti.

18:45h – 20:10h > Projekcija dokumentarnog filma “Radnička klasa odlazi u raj” i analiza kao studija slučaja na temu društveno-ekonomskog angažmana – film koji osvetljava svakodnevicu nekadašnje radničke klase u savremenom srpskom tranzicionom društvu, a analiziraćemo i pripremnu fazu, produkciju i post-produkciju filma.

20:10h – 20:40h > Diskusija i Q&A sa autorom – prilika za publiku da postavi pitanja i učestvuje u analizi filma sa predavačem i autorom.

O predavaču:

Marko Cvejić je rođen 1978. u Zrenjaninu, Jugoslavija. Diplomirao je filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcije Mandragora Film, koja je producirala više od deset njegovih kratkih, srednjemetražnih i celovečernjih filmova. Ima bogato iskustvo na svim područjima filmskog stvaralaštva. Veruje da je film medij koji krade trenutke stvarnosti i beleži ih za večnost. Uglavnom je zainteresovan za sinkretizam između dokumentarnog i artificijelnog, što je veoma primetno kao najdominantniji izraz u njegovom delu. Rasterećen od jezika, prostora i nacionalnog identiteta, njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturne raznolikosti Balkana. Bavi se temama koje nisu svakodnevno zastupljene u medijskom prostoru, njegovi junaci su često antijunaci, marginalci i društveni odpadnici. Kao pretežno dokumentarni stvaralac smatra da se društvena angažovanost odražava u sposobnosti autora da prepozna potrebe vremena u kojem živi i da govori u ime mnoštva istomišljenika, koji nemaju mogućnost da bi kroz jezik pokretnih slika neprestano ukazivali na socijalne nepravde. Živi i radi na relaciji Ljubljana-Zrenjanin.

O filmu:

“Radnička klasa odlazi u raj” (2017) je dokumentarni film o nekadašnjoj radničkoj klasi u današnjem tranzicionom srpskom društvu. Priča prikazuje životne svakodnevice petoro bivših radnika u zrenjaninskim privrednim i industrijskim gigantima. Film je snimljen kao dokumentarna drama, i daje nam novi pogled na zaboravljene heroje radničke klase, ljude koji su pobedili vreme, sistem, tranziciju i siromaštvo, a čije su tragične životne priče i danas nove, savremene, autohtone i trajne.

Pozivamo sve ljubitelje filma, aktiviste, i sve one koji su zainteresovani za društveno-angažovane teme da nam se pridruže na ovom događaju.
Ulaz je slobodan.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije