Bundestag tajno testirao IT bezbjednost poslanika

Njemački parlament Bundestag tajno je testirao IT bezbjednost poslanika, tako što su im poslati “fišing mejlovi”; jedan dio poslanika nije prošao test.

Kako navodi Špigl, političari iz svih frakcija su proteklih dana primili niz mejlova koji su navodno došli od administracije Bundestaga, a od svakog ko je kliknuo na vezu u imejlu zatraženo je da pruži informacije, uključujući lične lozinke.

Svi poslanici Bundestaga su nakon toga dobili pismo u kojem su obaviješteni o pozadini kampanje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mnogi primaoci su proslijedili sumnjive imejl poruke centru za izvještavanje, ili su kontaktirali telefonsku liniju za IT bezbjednost Bundestaga.

Oni koji su otvarali fišing mejlove i unijeli podatke za prijavu zamoljeni su od Odjeljenja za IT bezbjednost da “iz predostrožnosti promijene svoju lozinku”.

Bundestag je nekoliko puta bio na meti hakera, a najozbiljniji napad dogodio se 2015. godine kada je bila potpuno paralizovana IT infrastruktura parlamenta. Navedeno je i da je isteklo 16 gigabajta podataka.

Hakerski napadi su pripisani ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU. U sisteme Bundestaga ušli su uz pomoć fišing mejlova za koje se, između ostalog, tvrdilo da su ih poslale Ujedinjene nacije

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije