Srednjoškolac iz Dervente istovremeno pohađa dva razreda, u dnevniku sve petice (VIDEO)

Jedinstven primjer u Srednjoškolskom centru “Mihajlo Pupin” u Derventi.

Sedamnaestogodišnji Andrej Dušanić istovremeno pohađa treći i četvrti razred za zanimanje tehničara informacionih tehnologija.

Do sada je izradio niz aplikacija, završava veb sajt za licitacije, a cilj mu je da svoje znanje i sposobnosti iskoristi da kreira programe koji će ljudima olakšati život.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Andrej redovno sa svojim vršnjacima ide u treći, a na kraju školske godine polagaće ispit za četvrti razred srednje škole.

U dnevniku su sve petice, lekcije unaprijed priprema sam, pa često zadatke riješi i prije profesora.

– Pogledam tamo na nastavnom planu i programu, šta se sve uči, radi. Ja vidim da je sve to lagano i vidim mogao bih to ja da položim, što da gubim vrijeme u školi, kada mogu iskoristiti vrijeme da odem na fakultet, da radim nešto bolje – naveo je Andrej.

Uporedo sa školom Andrej radi u privatnoj kompaniji gdje održava informacioni sistem.

Sve što zaradi ulaže u novu opremu za programiranje kako bi što prije došao do svog osnovnog cilja – automatizacije poljoprivredne proizvodnje.

– Mogao bih napraviti softvere koji bi određivao kad se ore zemlja, kad je proizvod zreo, kada nije i to bi išlo sve automatski i teoretski mi bi mogli proizvoditi hranu besplatno – dodaje Andrej.

Red, rad i disciplina oduvijek su zastupljeni kod Andreja kaže otac, zato je sve zadatke uvijek izvršavao na vrijeme.

Ponosan je na sve njegove do sada ostvarene uspjehe, ali i uvjeren da je ovo tek početak.

– Oduvijek ima svoj princip i kontinuiran rad na svemu, tako da sam iz dana u dan ponosan na njega, ali već sada kada je krenuo u srednju školu i kada je shvatio zaista šta želi, mislim da su moji utisci postali još impresivniji i jači – kaže otac Milorad Dušanić.

Postignućima Dušanića oduševljeni i profesori. U istoriji škole sa tradicijom dužom od vijeka postojanja, do sada nisu imali sličan primjer.

– Nismo imali slučaj da učenik ubrzano napreduje što zakon dozvoljava, ovo je prvi put, Andrej je svakako učenik za kojeg su se svi nastavnici jednoglasno složili da on to može – dodala je Gordana Asentić, direktorka Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” Derventa.

Andrej za budućnost ima velike planove, siguran je da ne želi vrijeme trošiti na programiranje igrica i jednostavnih aplikacija, već projekata koji će čovjeku olakšati život.

Ali prije toga plan mu je da nakon srednje škole, upiše Еlektro-tehnički fakultet u Banjaluci.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije