Dodik se sastao s Putinom, najavili otpor politici Zapada, otkriveno o čemu su još razgovarali: ‘To je budalaština!‘

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, gdje su razgovarali o jačanju saradnje uprkos pritiscima sa Zapada. Sastanak je održan tokom samita BRICS-a, na koji je Dodik pozvan od strane Rusije.

U dijelu razgovora koji je emitovao RTRS, Putin je izrazio razumijevanje za izazove s kojima se Dodik suočava, naglasivši uvjerenje da će lider Republike Srpske nastaviti štititi “nacionalne interese”. Dodik je zahvalio ruskom predsjedniku na pozivu za prisustvo samitu, te izrazio želju da Republika Srpska bude dio ovog globalnog projekta, ali je priznao da se suočava s ograničenjima zbog ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine.

“Dobro je vidjeti napredak Rusije i činjenicu da zapadne sankcije nisu postigle željene efekte,” izjavio je Dodik, referirajući se na ekonomski rast Rusije uprkos sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini. Takođe, istakao je da će Republika Srpska nastaviti blokirati odluke kojima bi BiH uvela sankcije Rusiji ili uvela vize ruskim građanima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodik je nove pritiske iz EU, kao i tvrdnje o obuci proruskih grupa iz Moldavije na teritoriji RS, nazvao “apsolutnom budalaštinom.” Putin je, s druge strane, kategorički negirao umiješanost Rusije u nerede na Zapadu, navodeći da njegova zemlja ne posjeduje “alate za organiziranje takvih nemira.”

Ovaj susret označava nastavak bliske saradnje između Republike Srpske i Rusije, što bi moglo dodatno zakomplikovati odnose sa zvaničnim Sarajevom i evropskim institucijama koje insistiraju na usklađivanju vanjske politike BiH s EU standardima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije