Putin novinaru BBC-ja: Pogledajte što je Zapad radio u koroni. I to je pošteno?

RUSKI predsjednik Vladimir Putin nije opovrgnuo američke tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala vojnike u Rusiju, već je izjavio kako je na Moskvi da odluči o provedbi obrambenog sporazuma s Pjongjangom optuživši Zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.

SAD je dan ranije naveo da posjeduje dokaze o dolasku oko 3000 sjevernokorejskih vojnika u Rusiju, koji bi mogli biti raspoređeni u Ukrajini, što bi zapadne zemlje smatrale ozbiljnom eskalacijom sukoba.

Putin nije demantirao 

Na upit novinara o satelitskim snimkama koje pokazuju kretanje sjevernokorejskih vojnika, Putin je komentirao: “Fotografije su ozbiljna stvar.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ako ima fotografija, one nešto govore”, dodao je Putin.

Nakon toga je istaknuo da su NATO časnici i instruktori direktno uključeni u sukob u Ukrajini tvrdeći da je Zapad taj koji pridonosi eskalaciji ukrajinske krize.

“Znamo tko je tamo prisutan, iz kojih EU i NATO zemalja i kako rade taj posao”, izjavio je Putin. Pritom je ustvrdio da ruska vojska napreduje duž cijele bojišnice te da je u Kursku značajan broj ukrajinskih vojnika uhvaćen u zamku.

“Spremni smo razmotriti bilo koju opciju za mirovni sporazum, ali samo na temelju realnog stanja na terenu. Nizašto drugo nisam spreman”, istaknuo je Putin.

Pitanje novinara BBC-ja

Na konferenciji za medije jedan od ključnih trenutaka bio je kad je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov prepustio riječ novinaru BBC-ja Steveu Rosenbergu, koji je Putina izravno izazvao pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rijedak gost ovih dana”, kazao je Peskov predstavljajući Rosenberga.

“Pročitao sam deklaraciju BRICS-a; govori se o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i sigurnosti te o poštenom svijetu. To je moto i ovog summita”, započeo je Rosenberg. “No kako se to poklapa s vašim djelima u protekle dvije i pol godine? Gdje je tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Prije početka specijalne vojne operacije ruski teritoriji nisu napadani dronovima, nisu bombardirani ruski gradovi niti su strane sile okupirale ruski teritorij”, upitao je Putina novinar BBC-ja.

“Da nismo djelovali u Ukrajini, prestali bismo postojati”

“Prvo ću govoriti o sigurnosti Rusije jer je to moja odgovornost. Istina je, to se nije događalo prije. Ali zbog situacije sa Zapadom… Naši stalni pokušaji da popravimo odnose za zapadnim zemljama nisu doveli ni do čega. Da nismo djelovali, to bi nas prisililo da odstupimo i izdamo svoje ljude. To bi dovelo do velikog gubitka suvereniteta naše zemlje. Prestali bismo postojati. Rusija prestaje postojati ako izgubi suverenitet, to je najvažnija poanta. Rusija treba suverenitet i nezavisnost u financijama, vojsci i tako dalje. I moramo razmišljati o našem razvoju u budućnosti. Moramo raditi s partnerima, poput onih u BRICS-u, koji poštuju nezavisnost Rusije, poštuju našu tradiciju i vrijednosti”, kazao je Putin.

Potom je spomenuo i koronu tijekom koje su, kako tvrdi, SAD i EU izazvali globalnu inflaciju. 

“Što se tiče pravde, što je pravedno? Pogledajte situaciju s koronavirusom. SAD je tijekom pandemije izdao novac u iznosu od oko 6 bilijuna dolara, dok je u eurozoni izdano 3 bilijuna dolara, a sva ta sredstva bačena su na globalno tržište kako bi se kupovale razne stvari”, rekao je Putin. 

“Inflacija je započela globalno. Što su vodeće ekonomije svijeta učinile? Iskoristile su svoj ekskluzivni položaj u globalnim financijama – za dolar i euro. Tiskale novac i doslovno usisale najvažniju robu s tržišta kao što to čini usisavač. Je li to pošteno? Mi vjerujemo da nije. I želimo promijeniti ovu situaciju. To upravo radimo u BRICS-u”, dodao je. 

“Poanta je da pravde nema”

Zatim se obrušio na NATO i politiku zapadnih zemalja u Ukrajini. 

“U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nam lagali u lice obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli graditi vojne baze? Je li to fer?

Je li fer izvesti državni udar u Ukrajini 2014. zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Financirali su državni udar u Ukrajini gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne sigurnosti? Govorili smo im – ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su to učinili. Je li to fer? Poanta je da pravde nema. Mi hoćemo to promijeniti. I promijenit ćemo”, odgovorio je Putin.

Novinar BBC-ja dobio je priliku za još jedno pitanje, u kojem je upitao Putina o obavještajnim izvješćima britanske agencije MI5 koja tvrde da ruska obavještajna agencija vodi operaciju s ciljem stvaranja “trajnoga kaosa na britanskim i europskim ulicama”.

Na pitanje o tvrdnjama MI5 se nasmijao: To je čista glupost

Putin se na ove tvrdnje nasmijao te rekao: “Hvala vam što ste me podsjetili na to. To je čista glupost, potpuna glupost, to što govori MI5. Ono što se događa na europskim ulicama je rezultat domaće politike. Dobro znamo o recesiji u europskim zemljama i o niskim stopama rasta. Što mi imamo s tim? To je domaća politika europskih zemalja. Odbijaju rusku energiju, što mi imamo s tim? Mi smo spremni opskrbljivati. Pitanje je samo pritiska gumba i sve bi se dogodilo. Neću govoriti imena, ali jedan od kolega je napravio dio njemačke ekonomije potpuno ovisnim o SAD-u. Što mi imamo s rastom troškova života u EU?” rekao je Putin. 

Dodao je da je to samo pokušaj da se problemi Europske unije prebace na Rusiju te da se zapravo radi o “krivim ekonomskim odlukama” Europske unije. Spomenuo je i da neki politički lideri u EU zloupotrebljavaju “ekološku agendu” i nameću svijetu, primjerice afričkim zemljama, odricanje od fosilnih goriva te da ih “ponižavaju i onda opterećuju kreditima”. 

“To je samo novi oblik neokolonijalizma”, rekao je Putin, piše Index.hr

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije