Zimsko računanje vremena može da poremeti zdravlje: Tegobe ne smiju da traju duže od nedjelju dana

Ko se najgore nosi sa vremenskim promjenama i kako tijelo reaguje?

Prelazak na zimsko računanje vremena je pred nama. Posljednje nedjelje u ovom mjesecu, u noći između 26. i 27. oktobra, vratićemo satove unazad. Promjenom vremena ometamo sopstveni biološki sat, a samim tim tijelu dajemo neku vrstu šoka. Ko se najgore nosi sa vremenskim promjenama i kako telo reaguje?

Kada je u pitanju zdravlje, promjena vremena nije najbolji događaj. Za tijelo, promjena sata takođe znači, u izvjesnoj meri, miješanje u biološki sat. A to znači svojevrsni šok za tijelo, kome je potrebno bar nekoliko dana da se prilagodi ovom novom ritmu. Posebno negativni efekti promene vremena mogu da dožive hronični bolesnici i oni koji imaju problema sa spavanjem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podjela na ljetno i zimsko računanje vremena jedan je od mnogih spoljnih faktora koji utiču na kvalitet ljudskog života, smatraju stručnjaci. Prelazak na zimsko računanje vremena može da dovede do lošeg zdravlja i problema sa spavanjem. Prije nego što se tijelo navikne na promjene, što traje oko nedjelju dana, možete, između ostalog, da doživite: nedostatak apetita, prekomjernu pospanost, nedostatak energije, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji.

Prilikom prelaska na zimsko računanje vremena, uočen je povećan rizik od srčanog udara kod ljudi koji su prethodno pretrpjeli srčani udar. Zanimljivo, nešto drugačija tendencija je primijećena u slučaju promjene na letno računanje vremena: tada su muškarci najviše izloženi riziku od srčanog udara. Jasno je da promjena vremena nije dobra za naš cirkulatorni sistem. Pored srčanog udara, zbog promjene vremena raste i rizik od ishemijske bolesti srca i vaskularnih bolesti.

Naučnici iz Danske ispitali su vezu između promjene vremena i depresije i zaključili da pomjeranje sata unazad za sat vremena izaziva porast obolijevanja – za čak 8-11 odsto u novembru, mjesecu neposredno nakon promjene vremena. Zanimljivo je da su istraživači u svojoj studiji uzeli u obzir faktore kao što su sve kraći dani i pogoršanje vremena i otkrili da je sama promjena vremena faktor koji je izazvao razvoj depresije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije