Nabavka respiratora pod lupom tužilaštva: Izuzeta obimna dokumentacija, na šta je RS potrošila milione maraka?

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izuzeli su obimnu dokumentaciju koja će poslužiti u daljoj istrazi protiv vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejana Kusturića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije virusa korona, čime je oštećen budžet Srpske za više od četiri miliona KM.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je da je izuzeta dokumentacija u fizičkom i elektronskom obliku, a koja će biti predmet dalje analize i vještačenja.

Ova dokumentacija je izuzeta prilikom jučerašnjeg pretresa prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja i privatnih objekata v.d. direktora Fonda, kao i prostorija firme “Medietik” i privatnih objekata bivšeg direktora ove firme.

– Aktivnosti u vezi sa ovom akcijom su završene kasno sinoć – rekla je Tojagićeva, te napomenula da nisu tačne informacije pojedinih medija da je Kusturić priveden.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vršilac dužnosti direktora Fonda Dejan Kusturić se sumnjiči da je zaključivanjem ugovora, a potom i aneksa ugovora, od firme “Medietik” nabavio 165 respiratora od kojih 85 nije bilo za upotrebu za pacijente, a na ovaj način preduzeće je ostvarilo prihod od oko 12 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da podržava rad institucija, ali da ne želi da komentariše policijsku akciju u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske dok tužilaštvo ne završi svoj posao.

Legalista sam i pozdravljam rad institucija. Znam šta je nadležnost izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Nemam pravo da se miješam u nadležnost suda i tužilaštva. Hajde da im damo priliku da odrade posao kako treba i kada budemo imali činjenice onda ćemo komentarisati – izjavio je Višković novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da je MUP Srpske dao svoj doprinos u akciji u vezi sa nabavkom respiratora u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske, ali da bi u ovom trenutku svaki komentar više bio remećenje istrage.

Predmet je u nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva – rekao je Karan danas novinarima u Banjaluci.

Transparency International u BiH podsjetio je javnost da je još u junu 2020. godine upozoravao na netransparentne nabavke u toku pandemije COVID koje je sprovodio ovaj Fond ali i drugi javni organi u BiH.

“FZO RS je tada dodijelio 4 ugovora vrijednih preko 21,7 miliona KM firmi Medietik d.o.o. izuzimajući postupke od primjene Zakon o javnim nabavkama odnosno bez ikakvog javnog konkursa, nadmjetanja ili postupka koji osigurava konkurenciju ili transparentnost.Od firme Medietek su nabavljeni respiratori za 2,1 milion KM, maske i rukavice za 1,8 miliona, potrošni medicinski materijal za sprečavanje širenja koronavirusa za 10,9 miliona KM te ventilatori za intenzivnu njegu ugovorom vrijednim 6,7. Osim ovoj, FZO je istog dana dodijelio ugovore firmi Krajinagroup d.o.o. od 2,5 miliona za nabavku troslojnih zaštitnih maski, kao i ugovor vrijedan 2,1 milion KM firmi Milšped za nabavku avio transporta.” rekla je za BUKU Ivana Korajlić, izvršna direktorka TI BiH.

Iz ove orgaizacije ističu da je FZO RS je na taj način u jednom danu dodijelio preko 21,7 miliona KM a sa firmom Medietik je naknadno sklopljen i još jedan ugovor vrijedan preko 13 miliona KM izuzimanjem Zakona o javnim nabavkama što je suprotno tumačenju Agencije za javne nabavke BIH koje nalaže da se izuzeće može primijeniti samo u slučaju krajnje hitnosti, to jest kada je potrebno reagovati u roku od nekoliko sati.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije