Češljaju se milionski ugovori FZO RS, istraga protiv v.d direktora: Od 165 respiratora, 85 nije bilo za upotrebu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su izvršili pretrese prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) u Banjaluci, kao i privatnih i poslovnih prostorija firme “Medietik”. Ove aktivnosti sprovode se u sklopu istrage o sumnjama na nezakonite postupke javnih nabavki tokom pandemije virusa korona.

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je jutros za BUKU da se pretresi vrše zbog sumnje na zloupotrebe u sklapanju ugovora prilikom javnih nabavki, što uključuje ispitivanje poslovanja Fonda sa firmom “Medietik”. Prema njenim riječima, pretresi se provode po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, a u saradnji sa Upravom za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Jutros su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretresanje prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) u Banjaluci, kao i prostorija firme “Medietik” i stanova koji su u vlasništvu vršioca dužnosti direktora Fonda i bivšeg direktora ove firme. Ove aktivnosti su sprovedene u cilju prikupljanja dokaza u istrazi o produženom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja” saopštila je medijima Dragica Tojagić

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -


Prema njenim riječima, pretresi su usmjereni na prikupljanje dokaza u vezi s javnom nabavkom respiratora i druge medicinske opreme tokom pandemije, gdje postoji sumnja da tehnička specifikacija, vrijednost i količina opreme nisu pravilno definisani.

“Od ukupno nabavljenih 165 respiratora, čak 85 nije bilo u upotrebi i nisu korišćeni ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi,” istakla je Tojagić. Firma “Medietik”, koja je učestvovala u ovim nabavkama, ostvarila je prihod od 12 miliona KM, dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona KM, dodala je. Pretresi se, prema njenim riječima, provode po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, a u saradnji s Upravom za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske” istakla je ona.

KORONA RESPIRATORI – PODSJEĆANJE

Podsjetimo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je tokom pandemije virusa korona sa firmom “Medietik” d.o.o. Banjaluka sklopila višemilionske ugovore.

Kako smo objavili u junu 2020.godine, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prvobitno je dala 14. maja te godine saglasnost „Medietiku“ za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. Respiratori su isporučeni 14. maja kada se pandemija koronavirusa u Srpskoj bližila kraju.

U javnost je sa ovim informacijama na pres konferenciji tada izašla opoziciona Partija demokratskog progresa Republike Srpske, čiji je predsjednik Branislav Borenović tada izjavio da je banjalučka privatna firma (MEDIETIK) kupila i uvezla 50 respiratora po cijeni od 56 hiljada maraka, a te iste Fondu zdravstva Republike Srpske je prodala po cijeni od 146 hiljada KM po komadu navodeći da je ta firma obavila preko 80 posto nabavki.

On je tražio formiranje Anketnog odbora NSRS koji bi utvrdio činjenice o tome kako su institucije Republike Srpske trošile javni novac prilikom javnih nabavki tokom trajanja vandrednog stanja u Republici Srpskoj.

„Ovo je samo jedna sporna nabavka u moru njih koje su se odigrale u prošlim mjesecima. ‘Srebrena malina’ je ‘Jagodica Bobica’ za ovo što se dešava kod nas“, istakao je Borenović.

Sveukupno, uvezeni respiratori u RS, kako je rečeno na konferenciji za novinare, vrijedili su oko šest miliona, a iz Fonda zdravstvenog osiguranja je plaćeno oko 15 miliona KM.

U ugovoru stoji da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Nakon što je vrh PDP-a izašao sa ovim informacijama, reagovali su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Tada su tvrdili kako je riječ o političkoj priči koja je instruisana malim političkim ambicijama u cilju da se uznemiri javnost.

“Nakon olako plasiranih neistina, ti isti političari će se sakriti u svoju mišiju rupu u kojoj su i bili za vrijeme pandemije virusa korona i kada se cijeli svijet i Republika Srpska suočila sa borbom za zdravlјe svakog pojedinca. I zato u cilju objektivnog informisanja, cjelokupnoj javnosti dajemo na uvid podatke o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenog sistema. FZO za potrebe zdravstvenog sistema i u cilju spašavanja života građana Republike Srpske po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ugovorio 165 respiratora različitih modela i konfiguracija. Za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, tačnije mišlјenje Univerzitetsko – kliničkog centra RS da je riječ o medicinskim aparatima koji ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namijenjeni za liječenje pacijenata na intezivnoj njezi. Situacija je nalagala da se brzo reaguje i Fond je od više provjerenih izvora, kako u Kini, tako i u drugim zemlјama, stupio u kontakt da obezbijedi nabavku medicinske i zaštitne opreme, te smo preko ovlaštene firme kao tehničke podrške uspjeli da nabavimo respiratore”, saopštili su tada iz FZO RS.

Oni su u saopštenju i dodali konkretno šta su kupili i po kojoj cijeni:

“85 respiratora – prenosivi sa pripadajućim kolicima, JX100 su ugovoreni po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a, 30 respiratora pneumatski električni – Boarav 5000 D ugovoreni po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a, 50 ventilatora za intezivnu njegu – VG 70 ugovoreno po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a” saopšteno je.

Oni su podsjetili i na rast cijena tokom pandemije.

“Primjera radi, respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama su se mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara , a u jeku pandemije nabavna cijena je „narasla“ i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora, prema informacijama koje je Fond dobijao od fondova u okruženju, ali i drugih institucija koje su za vrijeme pandemije nabavlјale ovu robu.”

Ispostavilo se da je FZO saopštio tačan broj kupljenih respiratora, ali njih 85, prema informacijama Republičkog tužilaštva, nije za upotrebu.

A evo šta je tada saopštila firma “MEDIETIK”, koja je nabavljala respiratore.

Oni su tvrdili da su svi respiratori i ventilatori za intenzivnu njegu u Republici Srpskoj nabavljani po tadašnjim tržišnim cijenama, a specifikaciju respiratora dala je struka, stručni ljekari u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Iz ovog preduzeća su pojasnili da je nabavna cijena respiratora bila 59.500 evra, bez troškova uvoza, špedicije i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 KM, jer je ovo preduzeće platilo uvoznu špediciju i manipulativne troškove.

Povodom aktivnosti pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorijama Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) i firme “Medietik” koje su sprovedene jutros u Banjaluci, Transparency International u BiH podsjeća javnost da je još u junu 2020. godine upozoravao na netransparentne nabavke u toku pandemije COVID koje je sprovodio ovaj Fond ali i drugi javni organi u BiH.

“FZO RS je tada dodijelio 4 ugovora vrijednih preko 21,7 miliona KM firmi Medietik d.o.o. izuzimajući postupke od primjene Zakon o javnim nabavkama odnosno bez ikakvog javnog konkursa, nadmjetanja ili postupka koji osigurava konkurenciju ili transparentnost.Od firme Medietek su nabavljeni respiratori za 2,1 milion KM, maske i rukavice za 1,8 miliona, potrošni medicinski materijal za sprečavanje širenja koronavirusa za 10,9 miliona KM te ventilatori za intenzivnu njegu ugovorom vrijednim 6,7. Osim ovoj, FZO je istog dana dodijelio ugovore firmi Krajinagroup d.o.o. od 2,5 miliona za nabavku troslojnih zaštitnih maski, kao i ugovor vrijedan 2,1 milion KM firmi Milšped za nabavku avio transporta.” rekla je za BUKU Ivana Korajlić, izvršna direktorka TI BiH.

Iz ove orgaizacije ističu da je FZO RS je na taj način u jednom danu dodijelio preko 21,7 miliona KM a sa firmom Medietik je naknadno sklopljen i još jedan ugovor vrijedan preko 13 miliona KM izuzimanjem Zakona o javnim nabavkama što je suprotno tumačenju Agencije za javne nabavke BIH koje nalaže da se izuzeće može primijeniti samo u slučaju krajnje hitnosti, to jest kada je potrebno reagovati u roku od nekoliko sati.

Branislav Borenović izjavio je za BUKU šta će ove istražne radnje konkretno pokazati.

“Prošlo je puno vremena i mnogo puta smo imali velika očekivanja od pravosudnih i policijskih struktura u borbi protiv korupcije, a na kraju ne bude ništa…Treba sačekati i vjerovati da je pravda, iako spora, ipak dostupna” izjavio za BUKU Borenović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije