Sociolog Jovo Bakić o rudarenju: Obećanja su data, a pare primljene

Jovo Bakić je sociolog, univerzitetski profesor. Njegove oblasti interesovanja su istorijska sociologija politike, sociologija saznanja, analiza i kritika ideologija, teorije nacije i nacionalizma, bivša Jugoslavija i države nasljednice.

Bakić u razgovoru za BUKA magazin ističe da je o rudarenju u Srbiji već odlučeno, i da su mjere kojima se vlast nastoji zaštititi od kritike kriminalne.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ako režim omogući svetskoj kapitalističkoj oligarhiji da rudari, onda će veliki deo Srbije biti uništen” – upozorava Bakić.

Priprema se teren za kažnjavanje stavova i mišljenja na društvenim mrežama. Kazne bi mogle biti izrečene na osnovu izmjena Krivičnog zakonika. O kakvom obračunu je riječ?

Reč je o tome da autoritarni i duboko kriminalizovani režim želi da kriminalizuje svoje protivnike, pokušavajući istovremeno da ozakoni sopstveni kriminal. Primer koji to dobro ilustruje je nezakoniti obračun režima s inspektorima Milenkovićem i Mitićem, s postupkom Šariću, kao i Veljku Belivuku i njegovim saradnicima. Po tom obrascu pisan je i predlog novog krivičnog zakonika, jer svi budući slični slučajevi treba da budu usklađeni s normom, umesto što sada odstupaju od zakonskog postupanja.

Mislite li da će te izmjene zakona parlament prihvatiti bez obzira na javna upozorenja?

Parlament je sveden na zgradu. To nije zakonodavna ustanova, već služi za zamajavanje naroda. Režim je bahat, ali je i uplašen za svoju budućnost, jer njegovi čelni ljudi su veoma dobro svesni šta sve vreme rade, pa se od njega sve najgore može očekivati.

Nedavno ste dospjeli na listu „ekoloških terorista“. Osjećate li se progonjenim zbog javnog izražavanja neslaganja s namjerama vlasti da se omogući rudarenje?

Nije mi prijatno, ali veliki broj ljudi, što poznatih što meni sasvim nepoznatih, podržava moje reči, jer u njima jasno prepoznaje tmurnu društvenu stvarnost.

Kuda dalje može voditi borba protiv eksploatacije metaličnih mineralnih sirovina koja može biti štetna po prirodu i društvo?

Ako režim omogući svetskoj kapitalističkoj oligarhiji da rudari, onda će veliki deo Srbije biti uništen. Ima u svetu i većih gradova od Beograda koji nemaju vodu, npr. glavni gradovi Meksika i Turske, pa će to verovatno biti krajnji ishod i ovde.

Da li hibridni režim misli da ima recept koji će anulirati moć suprotstavljenih?

Izvesno je da režim smatra da će uspeti da promeni javno mnjenje. Zaista je tokom ovih 12 godina uspevao da sve zločine, setimo se afere “helikopter” iz 2015. ili rušenja u Hercegovačkoj ulici usred izborne noći, pa će mu možda i sada, uz pomoć režimskih sredstava masovnog opštenja, to poći za rukom.

Vjerujete li da bi hibridni režim mogao, po cijenu opstanka vladavine, opet privremeno odustati od rudarenja? Da li „društveni ugovor“ omogućava i takav oblike trgovine socijalnim mirom?

Ne verujem da može ponovo da odloži rudarenje, jer preduboko je zagazio i nema više dovoljno manevarskog prostora; pritiskaju ga oni kojima je zemlju prodao sa svih strana. Drugim rečima, obećanja su data, a pare primljene, razgovori sa Skaj aplikacije dešifrovane, pa više nema mrdanja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije