Cijene ponovo rastu, ali voziti se mora: Evo koliko su građani i privreda BiH potrošili za 9 mjeseci na gorivo

Od početka godine do kraja septembra u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 1,6 milijarde litara benzina, dizela, lož ulja i drugih goriva ukupne uvozne vrijednosti 1,6 milijardi KM ili prosječne maloprodajne veće od 3,5 milijardi maraka.

Uvozna vrijednost goriva znači da je to roba prije carinjenja, na koju se dodaje niz dadžbina: akcize u rasponu od 30 do 45 feninga u zavisnosti od vrste goriva, te dvije putarine, za održavanje puteva 15 feninga i za izgradnju puteva 25 feninga. Ukupno od 0,7KM do 0,85KM. Kada se na sve to doda i PDV, država na svaki litar dobije približno 1KM, plus marža prodavca može iznositi do 0,25 KM po litru.

Iz Udruženja naftaša i Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske kažu da preciznu statistiku koliko troše domaćinstva nema, ali da znaju koliko se goriva troši.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– U Federaciji Bosne i Hercegovine se godišnje potroši između 920-950 miliona litara goriva – rekao je predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Milenko Bošković.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske Đorđe Savić takođe kaže da nema statistike koliko troše domaćinstva, ali zna da se oko 40 miliona litara potroši u rudnicima i drugim velikim privrednim potrošaćima.

– U Republici Srpskoj se godišnje potroši oko 650 miliona litara raznih goriva, od toga oko 40 miliona ide za rudnike i druga postrojenja, što znači da se na pumpama natoči oko 610 miliona litara goriva – rekao je Savić.

Prema statistici kojom Savić raspolaže u Bosni i Hercegovini posluje oko 1.200 pumpi, oko 500 u RS i 700 u FBIH, a prosječna prodaja na pumpi je oko 130 miliona litara.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih devet mjeseci ove godine najviše je uvezeno dizela-1,4 milijardi litara, ako se uzme da je prosječna cijena dizela 2,3 KM po litru, samo na dizel građani i privreda u BiH izdvojili su preko tri milijarde KM (3.310.635.711 KM). Benzina je potrošeno 129,8 miliona litara, a ako se uzme prosječna cijena od 2,2 KM, za ovo gorivo je utrošeno 285,6 miliona maraka. Na lož ulje, koje se najmanje koriti, utrošeno je oko 60 miliona KM.

Tržište teško više od 3,5 milijardi KM

Ako se prostom računicom podijeli broj uvezenih litara do kraja septembra od 1,6 milijardi i broj stanovnika u BiH od 3,5 miliona po posljednjem popisu, znači da se u BiH po glavi stanovnika potrošilo 453 litara. Ako to pomnožimo sa prosječnom cijenom od 2,3 KM znači da je u BiH po glavi stanovnika, kroz privredu i privatnu potrošnju, za prvih devet mjeseci ove godine utrošeno više od 1.000 KM

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije