Tražimo ponovno brojanje u Banjaluci: GO SDP BiH tvrdi da ima dokaze za izborne krađe

Gradska organizacija SDP BiH Banjaluka najavila je da će, nakon objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata, preduzeti sve zakonske korake i podnijeti prigovor i žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u vezi sa, kako kažu, izbornim inženjeringom i krađom glasova na Lokalnim izborima u Banjaluci.

Kažu da će dokumentovati i dostaviti više od 1.000 izjava, potpisanih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću glasača i simpatizera, čiji se glasovi ne nalaze u podacima trenutnih preliminarnih rezultata.

“Predmetne izjave čine jedan odsto važećih glasova u izbornoj jedinici Banjaluka i na osnovu toga ćemo tražiti ponovno brojanje na svim biračkim mjestima. Insistiraćemo da se posebno otvore i prebroje vreće sa nevažećim glasovima, kao i glasovi onih kandidata gdje je očigledno da su pojedinci izbornom krađom dobili enorman broj glasova, tačnije, čak koliko i polovina njihove stranke (identičan slučaj nepravilnosti kao u Doboju u prošlim izbornim ciklusima)”, kažu iz GO SDP BiH Banjaluka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodaju da će podnijeti krivične prijave protiv članova Gradske izborne komisije Banjaluka, kao i protiv svih članova biračkih odbora gdje su, kako kažu, ustanovili izbornu krađu, a tvrde da je riječ u preko 60 odsto biračkih mjesta.

“S obzirom da posjedujemo posebne dokaze, između ostalih i audio snimke članova biračkih odbora sa priznanjem da su glasačke listiće SDP BiH, Narodnog fronta – Jelena Trivić i Za pravdu i red – lista Nebojša Vukanović, planski i sistemski stavljali na hrpe drugih partija i znatan dio istih i poništavali i pravili nevažećim, krivična prijava će obuhvatiti o ovaj segment kriminalnih radnji.

“Napominjemo da jedan odsto ukupnog biračkog tijela, čije ćemo izjave dostaviti uz ostale dokaze, utiče znatno na krajnji rezultat Lokalnih izbora u Banjaluci. Prema tome, očekujemo od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da uvaži naš prigovor i izvrši ponovo brojanje na svim biračkim mjestima u Banjaluci i na takav način potvrdi regularnost i legitimitet izbornog procesa i izbora u cjelini”, navodi se u saopštenju ove stranke.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije